Символи на полската култура представят във ФКЦ

10:01, 26 мар 17 / Култура 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фестивалният и конгресен център във Варна днес е домакин на празник на полската култура. Той е организиран от посолството на Република Полша у нас и включва изложба, концерт и литературни срещи.

Акцент в края на изборния ден ще бъде концертът на полския органист проф. Богдан Нарлох, който посещава България за първи път. Той е включил в програмата си както емблематични за органовата школа произведения, така и съвременни, не толкова популярни творби, които професорът ще изпълни специално за варненската публика. Началото е в 19 ч. в зала 1 на ФКЦ.

Концертът е съпътстван от изложба на полското държавно училище „Адам Мицкевич“ със седалище във Варна. Инициативата е по повод титлата „Варна - Европейска младежка столица 2017“. Нарича се „Символите на полската култура” и е проведен от полската общност с организиране на конкурс за ученици от българските училища във Варна. Изложбата представя силуети и произведения на полските художници, писатели, режисьори, както и известни места и символи на Полша с цел запознаване на българските младежи с историята на страната в периода ХХ – ХХІ век.

Към представянето на полското изкуство се включва и най-голямата по площ книжарница във Варна, която се намира на територията на Фестивалния и конгресен център. Там днес могат да се открият издадени през последните години творби на полски автори. Предвидени са и беседи с представители на полското училище и Полския културен институт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама