Дават на прокуратурата сигнал за купуване на гласове в провадийско село

10:23, 27 мар 17 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Районната избирателна комисия препраща към прокуратурата в Провадия жалба за купуване на гласове в с. Златина. Според подателя й нарушението е извършвано от бивш кандидат за кмет на селото в собствения му магазин за хранителни стоки, както и от непознати край близката изборна секция. Според РИК в жалбата са наведени твърдения за извършени престъпления по Наказателния кодекс, за установяването и преследването на които тя не е компентентна. Затова жалбата е препратена по компетентност към Районната прокуратура в Провадия.

Два сигнала за предлагане на късметчета към кафе, съдържащи числото 11, цитат от Сенека и пожелание за усмихнат ден от водача на варненската листа на ГЕРБ Лиляна Павлова, са определени от РИК като неоснователни. Според комисията в листчетата не се съдържа призив за гласуване в полза на тази партия.

Общо три нарушения обаче намира РИК в наличието на надписа „ВОЛЯ – проект на Веселин Марешки“ на гърба на фискалните бонове, издавани при покупки в деня преди вота в една от варненските бензиностанции на бизнесмена. На същото място са изписани и логата на две търговски дружества, в които той е съдружник. Затова комисията оправомощава председателя си да издаде съответните актове.

В нарушение на разпоредбата за недопускане на предизборна агитация в деня за размисъл е уличен и интернет сайтът varnahot.com. Там в събота е било публикувано социологическо проучване на ГИСДИ с посочени конкретни очаквани резултати по политически партии и коалиции. Наред с това фигурира и призив да не се гласува за ГЕРБ и БСП. Сигналът е препратен към областната дирекция на МВР, която да установи собственика на сайта с оглед ангажиране на административнонаказателната му отговорност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама