Варненската опера си избра холандец за главен диригент

08:08, 28 мар 17 / Култура 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Холандецът Ян ван Маенен е новият главен диригент на Държавната опера във Варна. За пръв път в историята си оперният театър посочва диригента, с когото иска да работи, подобно на практиката в Централна Европа, където оркестрите имат решаваща дума за назначаването на диригентите.

Със заминаването за Магдебург на Светослав Борисов мястото на главен диригент на Варненската опера се освободи. В края на миналата година поканих за пръв път във Варна младия холандец Ян ван Маанен, завършил Кралската консерватория в Хага и Консерваторията в Утрехт. Той привлече вниманието ми с разностранните си творчески изяви като диригент, режисьор, композитор, органист и дори радиоводещ.

Той се представи изключително добре още на първата си среща с екипа на Варненската опера в края на миналата година. „Андре Шение” от Джордано под неговата палка пожъна голям успех.

На варненската оперна сцена са гостували много диригенти, но толкова добре приет диригент от оркестъра досега не е имало. След представлението на „Андре Шение” няколко души от оркестъра споделиха с мен, че биха се радвали да имат такъв главен диригент като Ян ван Маанен. Аз се отнесох сериозно към тяхното предложение, проведох допитване както до оркестъра, така и до другите наши оперни колективи и поканих за втори път Ян ван Маанен, този път за „Аида”, разказва директорът на Театрално-музикалния продуцентски център Даниела Димова.

Снимка: Topnovini.bg

След блестящото представяне на „Аида“ на 24 март тя е предложила договор на маестро Маанен. Отсега е сигурно, че той ще постави две от премиерите на „Опера в Летния театър 2017“ - „Атила“ от Верди и „Манон Леско“ от Пучини.

След неколкократни реформи в Холандия с драстично намаляване на професионалните оркестри и оперни театри, много талантливи и можещи музиканти оттам обръщат поглед и към други държави за творческа реализация. Ян ван Маанен намира за изключително вълнуващо да работи с музикантите на Варненската опера, привличат го красотата и богатството на българските оперни гласове, както и възможността да се прави тук традиционна опера, каквато вече е рядкост в Холандия, съобщиха от ТМПЦ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама