Две изложби представят българската шрифтова школа

09:40, 28 мар 17 / Култура 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ откри две изложби, посветени на българската школа в шрифтовото изкуство. Поводът е 100-годишнината от рождението на проф. Васил Йончев – основоположник на академичното образование по шрифт и калиграфия у нас.

Едната експозиция включва творби на над 40  художници на шрифта от 50-те години на миналия век до днес и творби на студенти от магистърска програма „Шрифт“ към катедра „Книга и печатна графика“ на Националната художествена академия.Сред авторите са Борис Ангелушев, Васил Бараков, Стефан Кънчев, Олга Йончева, Васил Йончев, Александър Поплилов,Петър Петрунов, Милка Пейкова, Тодор Варджиев, Кирил Гогов, Стефан Ковачев, Кирил Златков, Васил Кателиев, както иКристина Костова, станала известна като създател на Adys - българския шрифт за дислектици.

Втората отбелязва огромния принос на проф. Йончев за българската култура и влиянието, което продължава да оказва върху формирането на съвременния възглед за графичната форма на българската писмена система. Гостуването на изложбите е част от събитията, посветени на 120-годишнината на първото висше учебно заведение за изкуство в България. Тя е подходяща както за широката публика, така и за хора с професионален интерес в сферата на графичния дизайн и илюстрацията. Творбите ще останат в галерията до 19 април.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама