Предадоха на съд група за продажба на бебета

12:41, 28 мар 17 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Окръжната прокуратура във Варна предаде на Специализирания наказателен съд 11-членна организирана престъпна група за търговия с новородени в Гърция. Престъпната дейност била ръководена от 43-годишния Александър Т. от Ямбол и 43-годишната Светла Ж. от Варна, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Александър Т. пребивавал в гръцкия град Ламия, където живеел на семейни начала със Светла Ж. Той набирал чрез посредници бременни жени от Варненска и Ямболска област, предимно от ромски произход. Организирал транспортирането им до Ламия и ги настанявал в наета квартира. Заедно със Светла Ж. организирали приемането на бременните жени в болнично заведение за раждане на децата им, които щели да бъдат продадени на гръцки семейства.

Александър осигурявал и „баща" на новороденото, който в болницата бил регистриран като втори родител, полагал грижи за родилките и новородените по време на престоя им в болничното заведение и след това - до реализиране на сделката с новородените бебета. След изписването от болницата на родилките и техните бебета за тях се грижели членовете на организираната престъпна група Елена Ж. и Павлина Д., които били роднини на Светла Ж.

Александър преговарял с желаещи да осиновят новородените срещу определена сума, договарял цената, която осиновителите трябвало да платят, и им показвал бебето за продажба, подготвял и документите, необходими за осиновяването. След като бебето било предавано на приемащото го семейство, подсъдимият получавал предварително договорена парична сума. По-значителните суми оставали за него, а за посредника, осигурил бременната и контакта й с Александър, както и за родилката, сумите били незначителни. Цената за всяко продадено бебе варирала от 200 до 2000 евро.

Всеки от участниците в престъпната схема набирал и транспортирал бременни жени от България, които били държани в принудително подчинение, независимо от съгласието им. В Гърция след раждането на бебетата майките подписвали декларации, с които се отказвали от децата си и ги давали за осиновяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама