Около 200 деца ще участват в националната инициатива „Лесовъд за един ден“ на 1 април

13:21, 28 мар 17 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Националната инициатива „Лесовъд за един ден“ ще се проведе на 1 април във всички Териториални поделения на СИДП. В 10.30 часа, в 18-те стопанства, ще бъде даден старт на кампанията. съобщиха от пресцентъра на предприятието.

В Шумен инициативата ще се проведе на паркинга до Летния информационен център на ПП „Шуменско плато“ /паркинга до Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“/.  

Гости на националната инициатива ще бъдат областният управител на област Шумен Валентин Александров и екипът му, кметът на община Шумен Любомир Христов и екипът му, директорът на ОД на МВР Шумен Ялчън Расим, началникът на РУ Илиян Николов, директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Иван Иванов, експерти от РИОСВ, както и много граждани.

След официалното откриване ще има лесовъдски игри с деца на различна възраст, засаждане на дръвчета, представяне пред обществеността на дейностите, които извършват горските служители. Очаква се в игрите да се включат около 200 деца на възраст от 5 до 18 години. Всички те ще получат тениски с мотото на тазгодишната седмица на гората „Гората е живот“, ранички, закуски и много лакомства. И докато децата опознават гората и дейностите на хората, които се грижат за нея, официалните лица ще засадят в зелената ивица между паркинга и шосето пет дръвчета, като по този начин ще положат началото на озеленяване и на тази част от района около Летния информационен център.

По време на Националната инициатива „Лесовъд за един ден“ в Шумен ще бъдат раздадени 150 дръвчета от видовете сребрист смърч, корейска ела и калина. Организатори на проявата са СИДП, ДГС - Шумен, РДГ-Шумен, ПП „Шуменско плато“ и ОП „Туризъм, публични прояви и атракции“.

Националната инициатива „Лесовъд за един ден“ ще се проведе и в ДГС-Велики Преслав, като началото е от 10.30 часа в местността „Борова гора“. В програмата са включени интерактивни лесовъдски игри с ученици, засаждане на дръвчета, изпълнения на фолклорни групи и детски музикални изпълнения.

В ДГС-Смядово проявата стартира в 10.30 часа с Ден на отворените врати в стопанството, а от 11.00 часа лесовъди ще запознаят децата с най-честите причини за възникване на пожари в горските територии. Половин час по-късно в стопанството ще се проведе открит урок на тема „Лесовъдството, като професия и хоби“. Учениците ще имат възможност да видят как се работи на терен.

30 иглолистни дръвчета ще засадят лесовъдите от ДЛС „Паламара“ в района на вятърната мелница, която е символ на община Венец. От стопанството са решили да облагородят района по време на Националната инициатива „Лесовъд за един ден“. По-късно през деня служителите на стопанството ще гостуват на малчуганите от детска градина „Щастливо детство“. Там също ще бъдат засадени 20 иглолистни дръвчета, след което децата ще се включат в занимания свързани с гората и опазването й. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама