Цацаров подхваща шефовете на Варненската районна прокуратура

14:22, 29 мар 17 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл днес предложения в  Прокурорската колегия на ВСС за образуване на дисциплинарни производства срещу Цветанка Гетова – административен ръководител на Районната прокуратура във Варна, и заместничката й Милена Даскалова. Предложенията са заради  допуснати нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, накърняващи сериозно престижа на съдебната власт, съобщиха официално от прокуратурата.

Главният прокурор иска да им бъде наложено най-тежкото дисциплинарно наказание – дисциплинарно освобождаване от длъжност. Предложението е в резултат от извършена проверка от прокурори от отдел „Инспекторат“ във ВКП, образувана по сигнал на прокурори от Специализираното звено „Антикорупция“ в СГП.

В хода на проверката във Варна е констатирано, че на 11 декември 2016 г. около 17 часа жена сигнализирала в Първо РУ на МВР в морския град,  че мъжът, с когото преди години е живяла на семейни начала и е баща на двете им деца, е отправил закана с убийство. Мъжът е осъждан за убийство на първата си съпруга. Разследващият полицай  е уведомил Районната прокуратура – Варна. Прокурор Цветанка Гетова в качеството си на административен ръководител изпратила в Първо РУ на МВР дежурния прокурор с указания да участва в разпита на пострадалата.

Малко по-късно в сградата на районното управление пристигнали Гетова и заместничката й Милена Даскалова. Те провели среща с началника на  управлението, от когото се поинтересували за хода на разследването по делото за закана с убийство. Веднага след това влезли в кабинета, в който разследващият полицай и дежурният прокурор провеждали разпита на пострадалата и го прекъснали, като прочели записаното до момента в протокола за разпит. След като се запознали с текста  в протокола, воден до този момент, Даскалова заявила, че не е установено изпълнителното деяние. Дежурният прокурор обяснил, че разпитът все още не е приключил и предстои да бъдат установени тези обстоятелства. Това провокирало намесата на Гетова и Даскалова, които започнали да задават въпроси на свидетелката. Даскалова си позволила да каже, че ако този мъж я удари, може да я остави „залепена като гербова марка“.

Гетова и Даскалова разпоредили на разследващия полицай и дежурния прокурор да напуснат кабинета, а когато останали насаме със свидетелката, Даскалова й заявила, че с подадената жалба може да вкара в затвора мъжа, от когото се оплаква, а „ той имал достатъчно хора и познати“, както и че не това е начинът да се защити, защото заплашилият я може да продължи да я тормози. Позволила си и препоръка към свидетелката да размисли много добре и по-спокойно дали да подава сигнал срещу него. Тогава свидетелката попитала дали може да оттегли жалбата си. Даскалова отговорила утвърдително, след което тя и Гетова позволили на разследващия полицай и дежурния прокурор да продължат с разпита на пострадалата.

На следващия ден свидетелката оттеглила жалбата си. Дадените предния ден показания обяснила със силна емоция и необмислена постъпка и заявила, че не изпитва опасения за себе си.

Участието в разпит и задаване на въпроси на свидетел по досъдебно производство, без да има това процесуално право, повишаването на тон, прекъсването на процесуално- следствени действия, недопустимите изявления и коментари по отношение на пострадалата и мотивирането й да оттегли жалбата си и да промени показанията си, така че да осуети разкриването на обективната истина, проявеното неуважение към прокурора, разследващия полицай и свидетелката, сочат на извършени от Цветанка Гетова и Милена Даскалова дисциплинарни нарушения. Действията им представляват дисциплинарно нарушение на чл. 307, ал.3, т.3 от Закона за съдебната власт, съобщиха от прокуратурата на Р България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама