Осъдиха трима митничари за присвояване в големи размери

15:03, 29 мар 17 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският районен съд наложи по 3 години и половина затвор на трима служители от „Митници – Варна“ за длъжностно присвояване в големи размери. Те бяха задържани при операция на МВР през 2014 г. Заемали са длъжностите специалист, старши специалист и главен експерт.

Мъжете - на  42, 47 и 54 години, работели като материално отговорни лица в митнически склад за задържани и изоставени вещи. Те бяха признати за виновни в това, че в условията на предварителен сговор на 30 септември 2014 г. са извършили длъжностно присвояване в големи размери на чужди вещи с обща стойност близо 148 000 лева. Става дума за иззети дезодоранти и ароматизатори, имитиращи защитени търговски марки. Те трябвало да бъдат унищожени, но вместо това тримата върнали по-голямата част от стоката на фирмата, от която била иззета, за да я пласира в търговската мрежа. На площадката за унищожение била смачкана с валяк малка част от общото количество. Машинациите им лъснали, когато при специализирана полицейска акция митничарите били хванати да прехвърлят кашони от иззетата стока от служебния микробус в товарен автомобил на търговец.

За улесняването на присвояването подсъдимите са извършили и друго престъпление по служба (за което по закон не се предвижда по-тежко наказание), като  в периода от 7 август  до 30 септември 2014 г. , с цел да си набавят облага,  са нарушили служебните си задължения по пряк митнически контрол и надзор.

Тримата подсъдими са  с  чисто съдебно минало. Те следва да търпят наказанията си  в затворническо общежитие от открит тип. Съдът ги лиши от право в срок на 1 година и 6 месеца да заемат държавна или обществена длъжност, свързана с управление и пазене на държавно или обществено имущество, освен това им наложи и наказание „конфискация“ на една четвърт от имуществото на всеки от тях.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред Окръжния съд във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама