Под напътствията на горски служители деца стават лесовъди за ден

13:22, 30 мар 17 25 409 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Горските служители ще демонстрират дейностите по опазване и грижа за природата в рамките на националната инициатива „Лесовъд за един ден”. Тя ще се организира в обхвата на всички горски и ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие и ще съпътства проявите по повод традиционната Седмица на гората, която официално започва на 3 април.

Във Варна инициативата „Лесовъд за един ден” ще се проведе на 1 април (събота), от 10:00 ч. край посетителския център на Природен парк „Златни пясъци”. Истински празник очаква децата, които ще се съберат в гората, за да премерят сили в занимателни интерактивни игри и да научат повече за лесовъдската професия. Организаторите - РДГ, Държавно горско стопанство – Варна, което е част от СИДП, както и Природен парк „Златни пясъци”, са осигурили за участниците над 100 фиданки и много други подаръци. В рамките на събитието децата ще придобият ценни знания и умения как да опазват зеленото богатство. За малките приятели на природата е предвидена и разходка по маршрута „Песента на гората”, който предлага любопитна информация за местната флора и фауна.

Официалният старт на инициативата „Лесовъд за един ден” в Провадия ще бъде даден на 1 април, от 10:30 ч. пред административната сграда на горското стопанство. Там ще се състои и акция по залесяване, а под напътствията на опитни лесовъди ученици ще демонстрират какво са научили за природата. За участниците в интересните състезания, които ще се проведат по време на събитието, са предвидени много награди.

„Лесовъд за един ден” се организира и в останалите стопанства в обхвата на Варненска област. На територията на ДГС „Цонево” инициативата ще се състои от 10:00 ч. на 1 април край административната сграда в двора на стопанството. Там ученици ще се запознаят отблизо с работата на лесовъдите, ще участват в тематични игри, както и в засаждането на дръвчета в двора на ОУ „Христо Ботев” в с. Цонево.

По същото време в съботния ден служителите на ДЛС „Шерба” ще се срещнат с възпитаници на детската градина в с. Старо Оряхово, за да им разкажат как се залесява и от какви грижи се нуждае гората. В двора на детската градина ще бъдат засадени фиданки от вида обикновена ела.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама