Общинарите са против смяната на борда на болницата „Света Анна“

15:00, 30 мар 17 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет на Варна е против исканата от служебния здравен министър Илко Семерджиев смяна на директорския борд на болницата „Света Анна“. Това стана ясно днес на извънредно заседание на местния парламент. С 40 гласа за и 6 „въздържал се“ съветниците упълномощиха представителя на общината Антоанета Цветкова на насроченото за 4 април общо събрание да гласува против трите предложения на държавата, свързани с рокадата, определянето на мандат на новия борд и размера на възнаграждението на членовете му.

За разлика от сегашния борд, който включва трима души, работещи в болницата, нито един от предложените нови 4 членове на ръководството не работи в нея. Кирил Лозанов е управител на медицинския център „Младост“, собственост на Веселин Марешки. Там работи и Стоян Калоянов, който е специалист уши-нос-гърло. Предложените две дами – Теменужка Янкова и Радостина Николова-Петрин, са от София. Първата бе назначена за зам.-директор на НАП при управлението на Пламен Орешарски, втората за последно е отговаряла за връзките с обществеността на Комисията за финансов надзор.

Неоснователни са аргументите за смяна на ръководството на болницата с лошото й финансово състояние, посочи съветникът Ивайло Митковски. Към края на миналата година неразплатените задължения на здравното заведение са 746 000 лв., които към момента се обслужват поетапно. В същото време за последните две година Здравната каса дължи на болницата над 600 000 лв. Той определи като странно решението тричленният досега борд да стане четиричленен – не само защото четният му състав би затруднил гласуването на решения, но и заради необходимостта да се плаща още едно директорско възнаграждение.

„Не си спомням някой толкова брутално да се е опитвал да сменя борда на „Света Анна“, без да се консултира с Община Варна и Медицинския университет“, заяви съветникът Янко Станев. Против смяната се обявиха и съветниците от групите на БСП и ГЕРБ. Според председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов такова е и становището на общинската администрация. Той посочи, че ако предложената рокада все пак се гласува, решението може да се обжалва пред Окръжния съд.

Община Варна в момента притежава само 18% от акциите на болницата, която обслужва в спешен порядък Североизточна България. Мажоритарният акционер е държавата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама