Ден на отворени врати организира Варненският районен съд

08:53, 04 апр 17 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Районният съд във Варна днес ще посрещне ученици в рамките на обявения Ден на отворени врати. Инициативата е традиционна и се организира в навечерието на професионалния празник на юристи и съдебни служители и Деня на българската Конституция – 16 април.

В следобедните часове в съда ще гостуват единайсетокласници от варненското училище „Св. Климент Охридски“.  През тази учебна година именно то беше утвърдено за училище-партньор в съвместната образователната програма на ВСС и МОН „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. В рамките на програмата магистрати от три органа на съдебната власт в морската столица, включително и Районния съд, в продължение на месеци наред влизаха в класните стаи  и представяха пред подрастващи от VІІІ до ХІІ клас теми на правна проблематика. Сред дискутираните с учениците въпроси бяха темите за детското правосъдие, за съдебните процедури с участие на деца и правата им в тях, за детското насилие, хулиганските прояви на непълнолетни и последиците от тях, за наркотиците,  интернет-престъпленията и много други.              

Днес учениците  ще влязат в истинска съдебна зала, ще се запознаят с правилата за достъп и поведение в съдебните сгради, непосредствено ще добият впечатления къде се правят справки и подават жалби по дела, какво се съхранява в архивите на съда и как изглежда съдебната палата отблизо. Те ще могат да разговарят и поставят своите въпроси пред съдиите Геновева Илиева и Силвия Обрешкова, съответно от гражданското и наказателното отделение на съда.

Денят на отворени врати ще бъде съчетан с финализирането на образователната програмата за тази учебна година и връчване на сертификати на участниците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама