Варненската опера чества 70-годишнина

18:45, 06 апр 17 25 307 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С предпремиера на мюзикъла „Котките“ тази вечер Държавната опера във Варна чества 70-годишнината от създаването си. Спектакълът е от Андрю Лойд Уеър по стихове на Томас Елиът, преведени от Харалампи Аничкин. Диригентът Страцимир Павлов му предрича огромен успех, тъй като за голяма част от артистите мюзикълът е любим и отдавна са имали желание да участват в него.

По повод юбилея във фоайето на първия балкон на сградата на площад „Независимост“ е подредена изложба с костюми на световноизвестни български оперни звезди. Сред тяхса роклята, с която Райна Кабаиванска изиграва Тоска на 24 юни 1975 г. във Варна, дрехата от превъплъщението на Гена Димитрова като принцеса Турандот през 1994 г., както и костюмът на Стоян Попов като Барон Скарпия от 30 юни 1993 г.
Експозицията включва и афиш от първата постановка на Варненската опера – комедията „Продадена невеста“ на Сметана. Показани са учредителният протокол за основаването на културната институция, архивни фотографии и спомени, както и автобиографията на първия й директор, режисьор и главен художествен ръководител Петър Райчев, преиздадена от неговия внук, носещ същото име.
Отбелязването на годишнината ще продължи с „Опера в Летния театър“, тъй като на 30 юли 1957 г. Варненската опера представя „Аида“ в новооснованата тогава сцена на открито в Морската градина. Това е първата мащабна оперна продукция в страната, а със спектакъла се възстановяват прекъснатите през войните Варненски музикални летни тържества.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама