Искат връщане на делото срещу Анита Мейзер

16:53, 07 апр 17 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Делото срещу Анита Желева (Мейзер) за причиняване на смърт по непредпазливост и предлагане на подкуп на полицай да се върне или на разследващите, или на първата съдебна инстанция. За това настояват пред Варненския апелативен съд както защитата на скандалната миска, така и майката на мъжа й Николай Димов, която е конституирана като частен обвинител и граждански ищец.

В условията на съкратено съдебно следствие Окръжният съд във Варна наказа Мейзер с 3 години затвор за това, че на 14 август миналата година по непредпазливост причинила смъртта на Николай Димов и предложила подкуп от 30 000 евро на полицай от „Криминална полиция“ при ОД на МВР във Варна, за да не извърши действие по служба, като я задържи при налични данни за извършено престъпление. Първата съдебна инстанция е присъдила на подсъдимата глоба в размер на 7000 лева и и обезщетение в размер на 150 000 лева на майката на починалия мъж.

Във въззивната си жалба майката на Николай настоява Апелативният съд да върне делото или на разследващите, или на първата съдебна инстанция, заради допуснати сериозни процесуални нарушения. Според адвокатите й Иван Томов и Юлиян Георгиев разследването е приключило в рекордно кратки срокове за 3 месеца и половина. Травматични увреждания по тялото на починалия мъж не са били коментирани от медицинските лица, изготвили експертизата. Адвокатите намират, че същата експертиза не е пълна, след като е била изготвена от експерти в Плевен, без реутопсия, без физически оглед на тялото на Николай и само по писмени документи. Защитата на частния обвинител намира, че Варненският окръжен съд не е трябвало да дава ход на делото, при условие че майката на Димов е поискала отлагането му поради невъзможност да се яви лично и да участва в процеса.

Тримата адвокати на Мейзер също настояват делото да се върне за доразследване или на първата съдебна инстанция. Те съзират множество грешки и пропуски както в действията на разследващите, така и при създаването на обвинителния акт. Защитата й твърди, че подкупът е останал във фазата на недовършено деяние, защото по делото няма иззети банкноти, както и категорични доказателства какви суми точно е предлагала Анита на полицая. Според тях при толкова несъответствия ВОС не е трябвало да разглежда казуса по реда на съкратеното съдебно следствие, въпреки че е бил сезиран преди процеса с такова искане. Защитата поиска наказанието на Анита Желева за непредумишленото убийство да бъде намалено или отложено с изпитателен срок, или подсъдимата да бъде оправдана.

С искането на защитата се солидаризира и представителят на държавното обвинение Слави Андонов. Той посочи, че на първа инстанция е издадена по-тежка от деянието присъда, за да се отговори на обществените нагласи.

Подсъдимата заяви, че е признала вината си пред съда, без да е виновна, само и само „да се свърши този ад“. През сълзи тя изказа съжаление, че не се е противопоставила на „глупавото желание“ на Николай да го върже във фаталната нощ, както и за това, че е изгубила любовта на живота си. Желева отново заяви, че срещу нея се води кампания от сестрата и от майката на Николай, за които тя била правила много и добри дела.

Варненският апелативен съд ще се произнесе в 30-дневен срок по всички искания на страните по делото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама