Доника Кирова показва живопис върху платно

18:07, 07 апр 17 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поредна самостоятелна изложба нареди в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ варненката Доника Кирова. Тя е озаглавена „Както го правят крилатите“ и представя селективна живопис върху багрено платно.

Експозицията съдържа 11 платна, повече трептящи от въздуха, отколкото опънати в рамки. На тях са изобразени фигурални композиции – тела и предмети върху текстилен контекст.

„Думите в тях са като морска пяна, като брошка върху ревер, като мимолетна истина, като коса при полъха на вятър... В картините е изграден контрапункт между обекти и среда, между класическа и некласическа живопис, между линия и цветна повърхнина, между реално и фантазно. Ако се определи стил, той би могъл да се нарече романтична ирония или иронична романтика…“, обяснява авторката.

Тя е завършила Националната художествена академия със специалност живопис при проф. Андрей Даниел, доктор е по изкуствознание и изобразителни изкуства. Има няколко самостоятелни изложби, множество участия в международни и съвместни изложби, творчески проекти, пленери, фестивали. Нейни творби са собственост на частни колекции в Германия, Италия, Швейцария, България.

Изложбата може да се разгледа на третия етаж на ГХГ „Борис Георгиев“ до 27 април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама