Белослав с най-висок рейтинг по прозрачност

17:12, 09 апр 17 25 449 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Белослав е с най-висок рейтинг по прозрачност не само между 12-те общини във Варненска област, но тя е в челната тройка на общо 264-те институции на местната власт в България. Това сочат резултатите от годишния одит на интернет страниците на всички задължени по Закона за достъп до обществена информация, представен от Програма „Достъп до информация“.

При възможен максимум от 108.7 точки по 139 индикатори за оценка на общините и тяхната прозрачност Белослав е събрал 86 точки. На 18-о място в класацията е община Аксаково, следвана на 20-о място от община Девня, която е вдигнала рейтинга си с близо 20 т. в сравнение с миналата година.

Община Варна, която дръпна с 30 позиции през 2016 г., сега се е върнала назад и зае ма 75-о място в класацията на общините. Нейната интернет страница е събрала по-ниски резултати, защото не отразява пълно последните промени в ЗДОИ от декември 2015 г. - не са актуализирани вътрешните правила според измененията, няма регламент за повторното използване на информация от обществения сектор, няма публикувани протоколи на комисиите за обществени поръчки, както и сключените договори по тях.

Останалите общини остават назад, като с най-нисък резултат е Вълчи дол – тя заема 240-о място в класацията. С рейтинг по прозрачност сред 28-те областни администрации Варна е на пето място. С най-добри резултати сред регионалните структури на изпълнителната власт, които въпреки че са задължени субекти по ЗДОИ, обичайно изпращат медиите за информация към „шапката си” в София, са Басейнова дирекция –Варна, Регионалното управление на образованието и Регионалната здравна инспекция. Сред общо 151 териториални органи на изпълнителната власт Областната дирекция на МВР във Варна попада в „златната среда“ със 78 място.

Програма „Достъп до информация“ е направила проучване на 566 институции в страната, рейтинг на активната прозрачност 2017, както и Карта на финансовата и бюджетна прозрачност. В рамките на това проучване са подадени 566 електронни заявления с искане за предоставяне на списъка с категориите информация, подлежаща на публикуване. Целта е да се види как институциите изпълняват задълженията си по отношение на обществената информация онлайн, отговарят ли на електронни заявления , подобрява ли се финансовата и бюджетна прозрачност, съобразени ли са сайтовете с нуждите на хора със зрителни затруднения и др. Предварително резултатите са изпратени на всяка от проучените институции за обратна връзка и са отразени постъпилите коментари, забележки и възражения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама