Изложба представя религиозни щампи

08:13, 10 апр 17 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В навечерието на Великден в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ се открива изложбата „Възкресение. Щампи и йерусалимии от РИМ – Варна“. Експозицията представя избрани образци на религиозното православно изкуство - щампи или хартиени икони от XVIII - XIX в. в техника на гравюри върху мед.

„Иконографските сюжети от щампите са идентични със сюжетите на големите божигробски пана, наречени йерусалимии (популярни в литературата като ерусалим, ерусалимка) или Проскинитарион. В превод от гръцки това означава предмет за поколонение, а самият поклонник-проскинитарий тук, на Балканите, е наричан хаджи. Това е почетно звание за поклонник ,идващо от арабски език, и у нас е смятяно за благородническа титла“, обяснява изкуствоведът Пламена Димитрова – Рачева, директор на галерията.

Щампите и йерусалимиите са част от богатата колекция на отдел „Възраждане“ на Регионалния исторически музей – Варна. Те представят по великолепен начин християнското изкуство от втората половина на XVIII и XIX в. в трите свещени за православните християни центрове - Йерусалим, Света гора на Атон и Синай.

Подбраните музейни експонати представят донесени от българските хаджии при поклонението им по светите места на древна Палестина произведения със сакрален характер, носещи данни за мястото на създаването си, истории и свидетелства за светостта на техния образ и същност. Целта на изложбата е да представи образци на култовото изкуство по време на българското Възраждане, които показват молебствените пътища на българското хаджийство.

Изложбата се открива в 18 ч. днес и може да се разгледа до края на април.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама