Деца тренират скачване с международната космическа станция

10:26, 10 апр 17 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Повече от 140 деца участват в международната детска лагерна смяна Пролетна експедиция „Интеркосмос днес“, която се провежда в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Те са от различни градове на България, от Русия и други страни.

Участниците бяха посрещнати лично от българския космонавт-изследовател Красимир Стоянов, преминал пълния курс за подготовка на втория българо-руски космически полет през 1988 г. Смяната бе открита с документален филм именно за този полет и за научните изследвания, експерименти и разработки по българската програма „Шипка“. Децата имаха възможност да наблюдават кадрите, а след това да задават въпроси към Красимир Стоянов. Той разказа как се е родила любовта му към космоса и желанието да полети, как са протекли подборът и подготовката, кои са били най-трудните и най-приятните моменти.

Красимир Стоянов, който е ръководител на Авиокосмическия център в „Камчия“, води  обучението на децата и тренировките им в интерактивния аналог на спускаемия космически кораб „СОЮЗ-ТМА“, който се намира в учебно-възпитателния център „Юрий Гагарин“ в „Камчия“. По време на лагерната смяна  децата ще тренират скачване с международната космическа станция в автоматичен и в ръчен режим, ще наблюдават звездното небе от учебната обсерватория, ще майсторят малки летателни апарати и ще развиват своите таланти.

 

Още с пристигането си бъдещите космонавти получиха специална мисия – да се разпределят на космически екипажи по трима, да изберат име и позивна за своя екипаж. Звездните отбори се представиха по време на първата вечер на запознанството и приятелството.  Екипажите трябваше да представят и нарисуваните от тях лога. Изключително познание на космическите обекти и явления демонстрираха участниците в експедицията още от първия ден. Сред имената на отборите са „Мирен космос“ с позивна Алфа1, „Съзвездие“ с позивна Земляни, „Космически братя“ с позивна Юпитер, „Орион“ с позивна Зевс, а още „Съюз“, „Звездни лъвчета“, „Орли в космоса“, „Космически пътеводител“ и др. Всеобщ любимец стана екипажът, нарекъл себе си „Космическо кисело мляко“, който обясни избора с интереса към изследването на Млечния път, а също и със славата на българския продукт не само на Земята, но и в космоса.

По време на представянето екипажите изтеглиха своите космически роли – космонавт-изследовател, борден инженер и командир. Всеки отбор получи борден дневник и карта на задачите.

Тренировките включват интензивна физическа подготовка под формата на игри и състезания в басейна, фитнес залите и откритите площадки на комплекса. Участниците ще се подготвят да посрещнат и празничната седмица на авиацията и космонавтиката и да участват активно в отбелязването на 12 апирл – деня, в който Юрий Гагарин осъществи първия полет на човек в космоса.

Космическата смяна ще продължи до 15 април. Международна космическа смяна „Космосът и ние“ ще се проведе в „Камчия“ и през лятната ваканция – от 31 юли до 14 август, съобщиха от комплекса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама