Близо 300 варненци се изследваха за остеопороза

11:11, 10 апр 17 25 291 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 300 жени и мъже са се изследвали за три седмици в рамките на пролетната кампания „С грижа към дамите“ на Центъра по остеопороза и остеометрия в ДКЦ „Чайка“ във Варна.

Резултатите потвърждават статистиката в световен план. При две трети от пациентите над 50-годишна възраст има регистрирано намаляване на костната плътност, а при една трета от всички изследвани има вече развито заболяване.

С увеличаване на възрастта расте и процентът на болните, като за групата над 70 години той е над 50%, съобщи управителят на центъра д-р Васил Василев.

Той припомни, че остеопорозата е коварно заболяване. Обикновено пациентите нямат никакви оплаквания, докато не започнат да получават фрактури при съвсем леко физическо натоварване.

Тези счупвания могат да доведат до дълъг престой в болница, инвалидизиране и дори до смърт. Именно затова е важно профилактичното изследване. Ако се реагира още в началото на процеса, на ниво „остеопения“, има голям шанс костната загуба да бъде предотвратена и да се запази качеството на живот.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама