Балтова: Проблемът с недостига на кадри в сектор туризъм не може да бъде решен с внос

17:32, 11 апр 17 / Политика 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Проблемът с недостига на кадри в сектор туризъм не може да бъде решен с внос на кадри в никакъв случай. Това заяви служебният министър на туризма Стела Балтова, предаде кореспондентът на БГНЕС от Варна.

Министърът на туризма Стела Балтова посети Варна и проведе среща с представителите на контролните органи, местната власт и туристическия бизнес относно готовността и предприетите мерки за предстоящия летен сезон.

След срещата Балтова посочи, че на нея е било обсъждано това, което се случва на Северното Черноморие- в област Варна и Добрич. „Обсъждахме и основните моменти, които предизвикателство пред летния сезон. По време на срещата обърнах внимание на това, че всички заинтересовани страни от туризма в България трябва да си дадат сметка и отговорно да кажем, че особено след 2007 г. в България беше разработен иновативен, висококачествен туристически продукт, който заслужава да бъде промотиран и продаден, тъй като от една страна ние самите, които го произвеждаме ще бъдем удовлетворени, ще има и приходи, които ще ни позволят по-нататък да го развиваме”, каза Балтова.

Според нея паралелно, за да се случи това е необходим човешки ресурс. „В България през последните няколко години се чувства много сериозен недостиг на кадри в сектор туризъм. Проблемът не може да бъде решен с внос на кадри в никакъв случай. Не е това единственото, което може да бъде направено. По-скоро трява да се върви в посока на мотивиране на хората да работят в сектора и на повишаване на възнагражденията им. По отношение на човешкия ресурс в краткосрочен план сме се насочили към внос на кадри”, смята Стела Балтова.

От друга страна тя изтъкна, че в краткосрочни пътувания туристите посещават страната ни, за да могат да посетят културно-исторически обекти, изложения, изложби, постановки на балет, опера, което, според Балтова е фантастично, защото осигурява запълняемост на туристическата ни база в периодите, когато не е активният туристически сезон.

Относно сигурността на национално ниво, тя увери, че е в непрекъсната връзка с министъра на вътрешните работи, за да има ясна картина върху усилията, които се полагат на национално ниво. „Моето виждане е, че дали туристът е в момента на Черноморието, ако не дай си Боже се случи нещо в другата част на България, то ще има отражение върху черноморския туризъм така, че имам уверение, че на национално ниво ще бъде осигурени достатъчен брой и такива полицаи, които знаят чужди езици, за да могат да бъдат в помощ на местата, където има най-много чуждестранни туристи. Паралелно с това ще бъдат създадени смесени екипи с румънски, чешки и полски полицаи, които ще бъдат насочени към активните места, а именно към Черноморието”, каза още служебният министър на туризма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама