Над 250 жени се прегледаха профилактично в ДКЦ „Чайка“

09:48, 13 апр 17 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Над 250 варненки са се възползвали от възможността да си направят безплатни гинекологични прегледи и да им бъде взета цитонамазка в рамките на кампанията за профилактика на Центъра за женско здраве към ДКЦ „Чайка“. Това съобщи управителят на здравното заведение д-р Александра Манушева. Кампанията бе проведена за втори път и бе посветена на Световния ден за борба с рака 4 февруари.

Най-голям интерес към прегледите са проявили по-младите пациентки – до 45-годишна възраст. Като цяло резултатите от взетите цитонамазки се припокриват с тези от миналогодишната кампания. При по-малко от половината изследвани има резултат PAP I – нормални клетки. При 52% резултатът е PAP II, т. нар. втора група, при която има изменения в изследваните клетки и се налага състоянието да се проследи във времето. Има и няколко пациентки с резултат PAP III, налагащ допълнителни изследвания и лечение.

Специалистите призовават жените да бъдат отговорни към своето здраве – да посещават ежегодно своя гинеколог за профилактичен преглед и цитонамазка. По този начин голяма част от измененията могат да бъдат открити и лекувани още в начален стадий. С това се дава възможност да се запазят детеродните функции на жената и нормалният й начин на живот.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама