Отличиха младежи за постижения в спорта и науката

17:28, 13 апр 17 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В навечерието Великден кметът Иван Портних награди младежи за постиженията им в науката и спорта. „Варна се гордее със своите млади и талантливи деца. Искрено Ви благодаря, че прославятe града ни навсякъде по света. От сърце Ви желая много успехи и занапред“, заяви кметът. На церемонията присъстваха зам.-кметът Коста Базитов, шефът на общинската дирекция „Спорт“ Кристиян Димитров, зам.-председателят на Общинския съвет Лидия Маринова и шефът на спортната комисия в Общинския съвет Мартин Байчев.

Отличени бяха учениците от курсовете по астрономия в Националната астрономическа обсерватория „Николай Коперник“ с ръководител Веселка Радева. Те са разработили проекта „Син космос“, който бе класиран на трето място в Международния конкурс на НАСА за космически колонии. Проектът е отличен в конкуренция с 1500 разработки на над 6000 ученици от цял свят. Учениците са единадесетокласници в  Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ и  III Природо-математическа гимназия „Акад. М. Попов”. За своето постижение почетни плакети и юбилейни сребърни монети „Варна – Европейска младежка столица“ получиха Александър Георгиев, Иво Песев, Димитър Дудренов, Антон Петров, Галина Станева, Леа Шуман, Петър Златев, Момчил Вилиянов, Константин Евтимов, Виктория Славова, Виктор Тодоров. Награден бе и екипът, подготвил учениците: Веселка Радева – ръководител, и научните консултанти Силвия Захариева, учител по физика и астрономия в МГ, и Димитър Анастасов, авиоинженер от летище Варна. Награда получи и Свежина Димитрова, директор на НАОП "Николай Коперник".

„Тези деца представят не само Варна, но и България и наистина заслужават адмирациите, помощта и вниманието. Във Варна учителите и образованието се подпомагат максимално от общината и това не е комплимент, това е факт. Затова благодаря за отношението“, каза Веселка Радева.

Награда бе връчена и на варненския щангист Христо Христов, който стана световен шампион за кадети до 17 г. в категория до 94 кг на първенството в Банкок. Състезателят на спортен клуб „Титан“  спечели три златни медал в 145 кг изхвърляне, 176 кг изтласкване и завърши първи с двубой от 321 кг. През миналата година за отличните си постижения Христо бе награден като победител в  категорията „Младо дарование“ на церемонията „Спортист на Варна“ . Отличен бе и неговият личен треньор Живко Николов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама