Прехвърлиха в здрав резервоар опасните фракции в „Полимери“

18:59, 13 апр 17 25 419 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 300 000 лева е вложила община Девня за изпълнението на аварийния план по обезопасяване на площадката с тежките фракции в „Полимери“ и прехвърлянето им в здрав резервоар. Това съобщи днес кметът Свилен Шитов.

В рамките на частичното бедствено положение във фалиралия завод, което продължи един месец, са прехвърлени 1537 тона отпадъчен трихлоретан от компрометирания резервоар, който заплашваше да се разцепи всеки момент. Тежките фракции вече са в съседната здрава цистерна, в която в момента има общо 2980 тона ди- и трихлоретан. Паралелно с това е направена нова бетонна и химически устойчива настилка на котлована, подменено е и дренажното съоръжение на площадката, която е поставена под денонощно видеонаблюдение.

Снимка: Община-Девня

Високата киселинност на тежките фракции и данните от ултразвуковата дебелометрия на здравия резервоар показват, че този съд ще издържи опасните вещества не повече от 2 години, каза Свилен Шитов. Затова процесът на утилизация трябва да започне в спешен порядък. Комисията за защита на конкуренцията вече разреши предварителното изпълнение на обществената поръчка, но се очаква процедурата да бъде разписана от областния управител Тодор Йотов.

Неговият заместник Иван Иванов заяви, че всяко действие на областната администрация подлежи на съдебен контрол, затова оттам са поискали писмено становище на КЗК от коя дата може да се пристъпи към сключване на договора с фирмата изпълнител. „В най-скоро време договорът ще се сключи“, увери Иванов.

Снимка: Община-Девня

Според заданието на обществената поръчка тежките фракции трябва да бъдат изведени от завода в срок до 10 месеца. Това се налага поради ограничения в обработвателния капацитет на завода във Франция, в който ще се обезвреждат опасните вещества, посочи консултантът на Община Девня инж. Румен Дяков.

Оттук нататък отговорността за площадката с тежките фракции е на областната управа, която също има достъп до видеонаблюдението на обекта. От общинската администрация в Девня се надяват Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет да импреведе в обозримо бъдеще средствата, които изхарчи за ултразвуковите дебелометрии, обезопасяването на площадката, прехвърлянето на трихлоретана и изграждането на системата за видеонаблюдение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама