Експерти от Силициевата долина гостуват във ВСУ

14:55, 16 апр 17 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В края на април във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ ще гостуват водещи имена от Силициевата долина - историческо място в Калифорния, където е създаден първият компютърен чип. Оттам започват кариерите на световноизвестни предприемачи като Бил Гейтс (Microsoft), Стийв Джобс (Apple) и Марк Цукербърг (Facebook)... Техните компании се разрастват и привличат огромни инвестиции. За тях са работили и някои от експертите, които ще посетят Варненския свободен университет.

Събитието "BEC: Ментори от Силициевата долина и българската ИТ индустрия" , което ще се проведе на 27 април в зала 1 на Учебно-спортния комплекс на университета от 17:00 часа, включва лекции и публични дискусии по темите: инвестиции, предприемачество, стартиращи компании и образование.То е инициатива на стартиралия в университета Академичен акселератор, който има за цел да подпомага осъществяването на студентски предприемачески инициативи, както и формирането на екипи за реализация на нови бизнеси.

Лектори ще бъдат Норман Винарски - президент на SRI Ventures, както и на гласовия асистент Siri, купен от Apple през 2010 г., автор на бестселър, по който се обучават студенти от университета Станфорд; Майкъл Марвин - водещо име от Tech Valley, еквивалента на Силициевата долина в Ню Йорк; Лари Бийл – финансов съветник, инвестиционен мениджър и консултант на стартиращи бизнеси в целия свят; Джейми Уилямс - професионален футболист, звезда на Super Bowl, който след прекарана травма решава рязко да промени кариерата си. Създава успешна филмова компания Ymotion и става известен сценарист и режисьор. Участва и във филма на Оливър Стоун "Всяка една неделя“ (Any Given Sunday). Паралелно участва с в създаването и развитието на множество технологични компании и става успешен предприемач. Част е от управленския екип и на университета Небраска, откъдето е и докторската му степен по образование и лидерство.

Сред гостите ще бъдат българи, работещи в Силициевата долина. Богомил Балански, който постига забележителна кариера в VMware - глобален лидер в сферата на софтуерните решения за виртуализация и cloud инфраструктури, ще сподели опита си как се гради успешна кариера в Силициевата долина, какви качества и умения трябва да притежава човек, за да успее и как български компании могат да кандидатстват за финансиране.

Дафина Тончева напуска България на 18 години. Тогава родителите й са лекари в Пазарджик и получават мизерни заплати, а през лятото цялото семейство ниже тютюн. Приета е да учи с пълна стипендия в Харвард, където завършва компютърни науки. Започва работа като софтуерен инженер в Microsoft. След няколко години в гиганта решава да запише MBA в Станфордския университет. Така навлиза в света на рисковите инвестиции. В момента работи за един от известните фондове в Силициевата долина - USVP, в който е единственият партньор жена. По време на форума във Варненския свободен университет тя ще разкрие своята „рецепта за успех“.

Васил Терзиев е съосновател и главен изпълнителен директор на Telerik. Той има ключова роля за успешното разрастване на компанията - от стартираща компания в България през 2002 г. до водещ световен доставчик на софтуерни решения за бизнеса. След придобиването на Telerik от Progress  през 2014 г. Терзиев поема поста главен директор „Иновации“. Той ще разкаже историята за един от най-успешните български технологични бизнеси и ще мотивира млади предприемачи.

Събитието е с вход свободен и е предназначено за хора от бизнеса, предприемачи, инвеститори, преподаватели и студенти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама