Над 100 девненци се включиха в борбата с яйца на площада

16:29, 16 апр 17 25 473 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много настроение и изненади поднесе Община Девня на своите жители и гости навръх големия християнски празник Възкресение Христово.  За втора поредна година Великден в индустриалното градче се отбелязва на мегдана с богата празнична програма – от църковни песнопения през борба с яйца, конкурс за най-вкусен домашен козунак и танцови и музикални фолклорни изпълнения с участието на местни и гостуващи състави.
Сред официалните лица на празнично декорирания площад бяха кметът на Девня Свилен Шитов, неговият заместник Донка Йорданова, секретарят на общината Елка Драгулева, председателят на Общинския съвет Владимир Ненков. Площадът пред читалище "Просвета" започна да се изпълва с народ далеч преди настъпването на часа на народната веселба. Над 100 души се записаха за участие в борбата с шарени яйца, които Община Девня осигури за всички кандидати. Шестима пък се включиха в конкурса за най-вкусен домашен козунак. Местният енорийски свещеник отец Никифор отслужи празнична литургия и преразказа сюжети от Светото писание за Възкресението на Божия син.  Веднага след това на импровизираната сцена излезе кметът на Община Девня Свилен Шитов, който приветства множеството с "Христос Воскресе!"

 

"За мен е истинско щастие, че днес сме отново на площада, за да отбележим заедно най-големия празник на всички християни и най-великото събитие в човешкия род – възкресението на Божия син Исус Христос! Този ден носи със себе си обещание за мир и надежда. Той ни приканва да изпълним сърцата си с чисти помисли и благородни дела, да следваме пътя на добротата, смирението и разбирателството. Нека Христовото Възкресение донесе здраве и радост във всяко семейство и дом! Нека заедно, с постоянство и воля, да работим за един по-добър свят, по-добър живот и по-добро бъдеще за нас и за децата ни!", призова кметът на Девня. 

 

Свилен Шитов награди победителите в масовата борба с великденски яйца, в която първенец стана малката Стефани Георгиева. За нея и за нейните подгласници общината бе осигурила тостери, сокоизтисквачки, пасатори и други електродомакински уреди.  С подобни подаръци си тръгнаха и призьорите в конкурса за най-добър домашен козунак, в който първото място спечели девненката Ана Иванова. След нея се класираха Веселина Стефанова и Дария Стоянова, които също успяха да впечатлят журито с вкусовите качества и външния вид на своите великденски сладкиши.

 

Фолклорната част на празника откриха музикантите от гайдарски състав "Диньо Маринов" – Варна, които не само вдигнаха градуса на настроението, но и накараха множеството спонтанно да заиграе хоро.  Последваха вдъхновяващи изпълнения на танцова формация "Войводи" – Варна и танцов клуб "Марциана" – Девня, които предизвикаха шумни аплодисменти.  Участие в празничната програма взеха още малчуганите от детска градина "Незабравка" и детско-юношеския фолклорен ансамбъл "Девненче", които също обраха овациите на публиката. 

Великденският празник в Девня завърши с общоградско хоро, а на изпроводяк всички граждани получиха от общината по един козунак. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама