Обявиха номинациите за награда „Варна“ в образованието

11:41, 21 апр 17 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двама млади шампиони – по астрономия и по вдигане на тежести, са номинирани за приза „Ученик на годината“. Това обяви комисията по присъждане на награда „Варна“ в областта на предучилищното и училищното образование.

В областта на общообразователната подготовка е номиниран Виктор Мирев, дванайсетокласник в МГ „Д-р Петър Берон“, носител на сребърен медал от ХІХ национална олимпиада по астрономия в Кюстендил и на златен медал при отборното класиране на българския национален отбор в международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Индия. В сферата на професионалната подготовка за приза е предложен щангистът Христо Христов, деветокласник в Спортното училище „Георги Бенковски“. Той има три златни медала – в изхвърляне,изтласкване и двубой, като във втората и третата дисциплина постави европейски рекорди на първенството за кадети до 15 г. в Полша. Носител е и на три златни медала в трите дисциплини от световното първенство за кадети до 17 г. в категория 94 кг в Банкок, Тайланд.

За учител на годината в областта на обслужващите звена е предложена Ева Божурова, старши учител по астрономия в Центъра за подкрепа на личностното развитие – НАОП „Николай Коперник“. Тя е от инициаторите за организирането на първата национална олимпиада по астрономия, с изключително голям принос за поддържане на високо качество на българското образование по физика и астрономия. Възпитаниците й Виктор Мирев и Феодор Кономаев са носители на златен медал в отборното класиране на международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Индия.

В областта на основното образование номинацията е за Недко Царев, учител по музика с гайда в ОУ „Антон Страшимиров“. Той получи приза за най-добър музикален педагог в ХХІІІ национален детски фолклорен конкурс „Диньо Маринов“ и специалната награда на кмета на Варна за детски народен оркестър при училището. В областта на средното образование за наградата е предложен Тодор Янков, учител по информатика и информационни технологии в Частната профилирана гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“, а в областта на професионалната подготовка – Крум Илиев Крумов, дългогодишен учител по лека атлетика в Спортното училище „Георги Бенковски“. Негови възпитаници са златната медалистка от Истанбул на 3000 м в зала за девойки до 20 г. Силвия Георгиева и Мануел Петров – балкански шампион за младша възраст 800 м в Сърбия. На държавните първенства 6 възпитаници на Крумов са завоювали общо 20 медала.

За колектив на годината предложенията са за ОДЗ „Маргаритка“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и Средното училище с езиково обучение „Ал. С. Пушкин“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама