Специалитети от трюфели и дивеч са хит на фестивала „Вино и храна“

07:00, 22 апр 17 25 1570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вина от всички райони на България и от Франция, Италия, Южна Африка, уиски от Шотландия, Ирландия и САЩ, българска, сръбска и босненска ракия могат да опитат посетителите на фестивала „Вино и храна“, който започна днес във Варна. За интереса на ценителите се конкурират и тънки мезета от дивечово месо, трюфели и млечни продукти с тях, бутикови бонбони, сладкиши и хлебни изделия, гурме кафета и уникални чайове с различни аромати.

 

Петото издание на изложението, организирано от Организатори са Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с Община Варна, се провежда в сградата на „Оркид хилс“ на бул. „Осми Приморски полк“ 115 и ще продължи до неделя. Още в първия си ден то предизвика интереса на хотелиери и ресторантьори, които използваха възможността за пряко договаряне с изложителите и обогатяване на продуктовата си гама в навечерието на активния сезон. Специално за срещите на професионалистите бяха заделени два часа преди официалното откриване на изложението и отварянето на вратите му за посетители, които срещу входна такса от 5 лева получават възможността да опитат всичко, което се предлага на повече от 50-те щанда.

За 5 лева, но като депозит, който се връща на излизане, посетителите получават и стъклена чаша със столче за дегустация на повече от 100 вида вино – бяло, червено и розе, сред които е и продукцията на над 45 български изби. За същата цена могат да опитат три вида бургери – зеленчуков, от сьомга и телешки, приготвени на уникалното барбекю „Big Green Egg” (Голямо зелено яйце) с керамично покритие, разработка на НАСА.

 

Зоната на барбекюто е част от съпътстващия Гурме фестивал, в който най-атрактивен е „Ресторантът“ - кът с места за едва 40 гости, за които във всяка от трите вечери на фестивала различни гост-готвачи и сладкари приготвят тристепенно меню, съчетано с подходящи вина и различни видове бутиков хляб. Цената на куверта там е 25 лева, но местата вече са изчерпани, призна за Topnovini.bg организаторът на Гурме фестивала и председател на Българската асоциация за кулинарна култура Петър Йоргов.

Сред интригуващите участници в изложението е готвачът Станимир Радичев от Велико Търново, който от 2 години произвежда специалитети от краве, козе и овче сирене с трюфели. Бурканче крем от трюфел струва 20 лв., крем от овче сирене с манатарки е 10 лв., 100 грама козе сирене с трюфели излиза 6 лв., но количеството е достатъчно за ценители, тъй като вкусът и ароматът са изключително наситени. И гъбите, и млечните продукти Радичев си набавя от български партньори и се съсредоточава върху съчетанието на вкусовете. Продукцията му може да се намери в бутикови ресторанти и магазини.

 

С трюфели се представя и варненската фирма „Агролес Продукт“, която изкупува и търгува, но и сама организира събирането им, като за целта поддържа специално обучени кучета. Цената на подземните гъби не е константа и зависи от добива през годината. За зимния черенTuber Magnatum миналата година тя стигнала до 3000 евро за килограм, а за черния летен паднала до 70 – 80 лв./кг, споделят изложителите. Около 200 лв./кг е цената на белия Tuber Borchii, чиято миризма леко наподобява аромата на чесън. Всички трюфели, с които те търгуват, са от региона на Варна, а най-големите консуматори са в Италия, Франция и напоследък – Китай.

Предимно за частни клиенти и ресторанти отива продукцията на друг интересен изложител, предлагащ суджуци, луканки и други месни специалитети от глигани и елени, отстреляни в ловните стопанства „Правец“ и „Паламара“. Цехът му се намира в планината под резиденцията на Тодор Живков в планината, а единственият магазин е във варненски мол. Най-скъпият продукт е пастърмата от елен – 65 лв./кг, суджук от елен и глиган се предлага за 52,50 лв./кг, „Златен трофей“ - смес от двата вида месо, но кълцано и пресовано, е 38 лв./кг.

Сред изобилието от вина на изложението се предлага и все още слабо познатата у нас система „Коравин“, с чиято помощ от бутилката може да се налее необходимото количество, без да се вади корковата тапа и да се нарушават вкусовите качества на виното при досега му с въздух. Цената й варира от 389 до 689 лв. в зависимост от дизайна, а капсулите аргон, с които работи, са по 19,50 лв. и стигат за наливане на 25 – 26 чаши. Догодина се очаква на пазара да излязат и системи за шампанско. Продуктът вече се използва в 15 ресторанта в София и няколко във Варна, но е и отлична идея за подарък на ценители.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама