Митрополит Йоан дарява икона на българската общност в Тараклия

14:51, 22 апр 17 25 308 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес се очаква от Света гора да се завърне група от енорията на варненските храмове „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. архангел Михаил“ и от българската енория на храма „Св. Георги Победоносец“ в молдовския град Тараклия. Тя ще донесе осветено копие на Иверската икона на Божията майка – Вратарница, в едноименния атонски манастир.

Групата замина в сряда с благословението на митрополит Йоан и е водена от председателя на българската енория в Тараклия протойерей Николай Ворническу. По време на пътуването групата ще посети българския манастир „Св. Георги Зограф” и руския манастир „Св. вмчк. Пантелеймон”, съобщиха от митрополията.

На Томина неделя – утре, във варненския храм „Св. Николай Чудотворец” дядо Йоан ще отслужи света литургия и ще подари осветената икона на българската община в Тараклия в чест на 200-годишнината от построяването на техния храм.

Идеята да се подари на българите в Тараклия светиня, която да ни свързва духовно, се зароди преди повече от година в енорията на двата варненски храма. Първата икона беше копие на чудотворната икона на Св. Георги от манастира „Зограф”. Тогава тя също беше отнесена на Атон, осветена и приложена към оригинала. Втората икона е изографисана върху дъска, изработена от специална дървесина, подарена от българите в Тараклия. И двете икони са изписани от иконографа Петранка Аврамова.

На 6 май на храмовия празник на гр. Тараклия ще присъства група вярващи от Варна, за да предаде официално иконата на Богородица и да участва в богослуженията и тържествата по случай годишнината от построяването на храма.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама