Технолог на вино разкрива защо ризлингът струва скъпо

15:18, 22 апр 17 25 6204 Шрифт:
Автор: Жулиета Иванова

Сравнително непопулярният в България ризлинг, който обаче някои винени критици определят като най-великия сорт за бяло вино в света, е темата на семинар от днешната съпътстваща програма на провеждащия се във Варна фестивал „Вино и храна“. Водещ ще е инж. Николай Кръстев, технолог на младата изба „Царев брод“, който обаче има 11-годишен опит в производството на вина. Той ще поведе участниците в семинара на „пътешествие“ от 2013 до 2016 г. с дегустация на ризлинга от четири реколти на избата.

Какво целите с този семинар, инж. Кръстев?

Ризлингът е известен още от 1435 г., но в България е непознат. Това е много сложно вино за пиене, не е толкова атрактивно и хората често се чудят защо е толкова скъпо. Ние ще им покажем ризлинг от Царев брод от четири поредни реколти и ще обясним колко много време трябва да се инвестира, докато виното съзрее и се получи резултатът, който искаме.

Къде му нужно време – в бъчвите ли?

В бутилката, а и в работата преди бутилирането. Ще разкажем и покажем целия живот, който ризлингът изживява, докато изяви пълния си характер.

Вие сте на пазара отскоро, миналата година за първи път участвахте във фестивала „Вино и храна“. Откъде имате четири реколти?

Избата ни е млада, но сме със стари лозя. Аз като винар имам вече 11 години опит с тези лозя (докато работех за друга изба, правехме там белите вина от тези лозя), а хората, които ги гледат, имат 15-годишен опит с тях. Избата е само сграда, която се вдига лесно – за два-три месеца. Но растенията са нещата, които искат време. Ние имаме 270 декара, които отглеждаме в шуменското село Царев брод, в непосредствена близост до Мадарския конник. Насажденията ни са предимно от бели сортове, тъй като сме северна изба и сборът на слънчевата температура при нас е много по-нисък, отколкото в Южна България. Затова работим със Совиньон блан, Траминер, Шардоне, Ризлинг. Единственият червен сорт, който отглеждаме, е Пино ноар – той е студоустойчив и много рано зреещ. Ние сме единствените в България, които работим със сорта Гергана – кръстоска на Мускат отонел с Димят.

Кое е най-хубавото бяло вино на избата „Царев брод“?

Ние се гордеем с нещо, което се казва сепаж – той е 60% Совиньон блан, 20% Шардоне и по 10% Ризлинг и Траминер. Интересното е, че четирите сорта се берат едновременно, в един ден, смесват се още на грозде и ферментират заедно. Затова е и сепаж, за разлика от купажа, където се смесват готови вина. Трудността е, че четирите сорта зреят по различно време – ние берем Совиньон блан оптимален, траминерът и шардонето са презрели, ризлингът още зрее. Много хора казват: „Добре де, набери си ги отделно и след това си ги купажирай, защо го правиш още отначало?“ Винаги им давам следния пример – едно е, когато две деца израснат от самото начало заедно, друго е след 15 години да ги събереш. Затова се стремя още от самото начало на живота на това вино всичко да е заедно. Имам обаче предимството, с което вече много малко колеги разполагат, че лозята са ни само на 2-3 метра от избата и аз всекидневно мога да ги контролирам и знам кога точно да събера тези 4 сорта.

Намирате ли лесно пазари и къде продавате?

Съвсем отскоро сме на пазара, но интересът към нашата продукция вече е много голям. Оценяват се нещата ни, защото са натурални, истински. Вече изнасяме за Италия, за Германия, за Англия, за Америка. В България не мога да кажа, че лесно се пробива, но понеже сме „бяла“ изба, сме малко облекчени. В момента консумацията в страната на бяло и розе спрямо червено вино е 50:50, т.е. търсят се бели вина и розе, а ние това произвеждаме най-много.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама