Във Варна се провежда велопоход в подкрепа на болните от хемофилия

07:48, 23 апр 17 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Велопоход „Заедно“ в подкрепа на пациентите с хемофилия се провежда днес едновременно във Варна, София и Пловдив. Организатор е Българската асоциация по хемофилия, а тази година паралелно, с призива „Чуйте гласа им“, акцент на кампанията са девойките и жените с вродени нарушения на кръвосъсирването.

Инициативата цели да разпространи колоезденето като препоръчителен и полезен спорт за хората с хемофилия. Организаторите канят в похода да се включат с велосипеди всички активни граждани. Началото е в 10,30 ч., а сборният пункт за Варна е входът на Морската градина.

Хемофилията е наследствено генетично заболяване от групата на вродените нарушения на кръвосъсирването. То се причинява от дефект на „Х” хромозома. Изразява се в понижена способност на тялото да съсирва кръвта. В резултат на това кръвоизливите са по-продължителни при нараняване, лесно се появяват синини, има увеличен риск от кръвоизливи във вътрешните органи, в мозъка, в ставите. Многократните кръвоизливи в ставите могат да доведат до постоянно увреждане (напр. инвалидизиране), докато мозъчните кръвоизливи застрашават живота на пациента.

Заболяването засяга предимно момчета - предава се от майка на син (в най-общия случай жените са преносители на заболяването, докато мъжете проявяват симптомите). Лечението е заместващо и се състои във венозно вливане на липсващия фактор на кръвосъсирване. Това може да се прави 2 или 3 пъти на седмица (профилактика) или при кръвоизлив (при необходимост), в домашни условия или в болнично заведение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама