Д-р Огнян Пелов: От мазнините не се дебелее, пърженото не е вредно

10:54, 23 апр 17 25 16515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ако в състава на храната има поне една дума, която не разбирате, не я слагайте в устата си! Престанете да ядете фабрични изделия в лъскави опаковки! Това посъветва привърженикът на функционалната медицина д-р Огнян Пелов посетителите на семинара си „Българската традиционна кухня – храната на столетниците“, който се проведе вчера в рамките на фестивала „Вино и храна“ във Варна. Лекарят с дългогодишен опит, създател на система за лечение на най-разпространените заболявания през последните десетилетия, припомни родния принос за световната наука, анализира причините за дълголетието на българина и посочи най-здравословните съставки във всекидневното меню от народната традиция.

Д-р Пелов бе придружен от Александра Иванова – негова пациентка, оздравила живота си и свалила 42 килограма от теглото си, следвайки съветите му, която е и автор на книгата „Размерът има значение... Размерът на талията“. И двамата бяха категорични, че отслабването е само страничен ефект на оздравяването, затлъстяването е заболяване, а напълняването е ранната му диагноза.

Лекар от 1984 г., д-р Пелов работи първоначално като акушер-гинеколог в родната си Бяла Слатина, трупа опит като хирург в Южна Африка, където извършва и първата си операция на наръгано сърце, специализира семейна медицина и допреди две години я практикува в Канада. „В последните няколко години се разболях и след като колегите ми в Канада казаха след изследвания, че всичко ми е наред, се обърнах към функционалната медицина. Вместо да увеличава лекарствата за симптомите на заболяванията, тя търси причините и ги отстранява. Резултатът е здрави хора“, разказа д-р Пелов.

Според него човешкият микробиом (цялата съвкупност от бактерии, вируси и други микроорганизми, които населяват храносмилателната система) е един от най-важните фактори, определящи здравето и дълголетието. Той се формира още при раждането по естествен път и кърменето, на които д-р Пелов е убеден привърженик. По думите му здравето може да се установи още от устата – ако там всичко е наред, най-вероятно и останалата част от храносмилателната система е в добро здраве. Изключително важна е ролята на черния дроб като неутрализатор на отровите, но 70 – 80% от имунитета е в червата, затова е много важно човек да си върне нормалната им бактериална флора, твърди докторът, който в последните години работи в родното село на баща си Лазарово, но има пациенти от цялата страна. По думите му виновници за най-разпространените болести са препаратите за растителна защита, с които се обработват културите, бързите въглехидрати и глутенът, както и стабилизаторите в храните и напитките.

Най-здравословните храни в българската традиция според д-р Пелов са киселото мляко – но не фабричният вариант, който никога не вкисва, а наистина заквасеният пълномаслен продукт, който след 2 – 3 дни надува капачката, суровата туршия или салата (които по думите му са равностойни) и киселото зеле. Препоръката му съчетаването им в една дажба е ½ зеленчуци, ¼ месо и ¼ мазнини.

„От мазнините не се дебелее, а пърженото не е вредно“, твърди д-р Пелов, но с уговорката, че вместо фабрично олио е по-добре да се използват свинска мас, зехтин или краве масло.Докторът е противник на захарта – все едно бяла или кафява. Единственият подсладител, който по думите му не е полезен, но и не вреди, е стевията.

Ползите от червеното вино се измерват в различни дози за мъжете и жените. Ако жена пие по чаша червено вино на ден, ще живее с 10 години повече от пълните въздържатели, с 2 чаши на ден ще живее колкото тях. За мъжете оптимумът е съответно 2 или 4 чаши. „Само една чаша червено вино на ден и две скилидки чесън ще ви оправят кръвното и холестерола“, твърди д-р Пелов и уверява, че ефектът се постига само за няколко седмици. По думите му полезна е и ракията – но домашно приготвената, без химия, и то най-вече заради салатата и туршията, с които върви в българската традиция.

Червеното вино, чесънът и лютата чушка са и най-разпространените афродизиаци в българската кухня. „Най-добрият афродизиак обаче е добрата, мила, любяща и загрижена жена, която знае какво да сложи на масата“, заяви д-р Пелов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама