Даниел Костов обгорял при опит за селфи върху локомотив

15:35, 24 апр 17 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

14-годишният Даниел Костов, за чието спасяване варненци даряват кръв, е обгорял при опит да си направи селфи върху локомотив. Той е бил ударен от волтова дъга в събота, когато група деца издебнали кога охраната на локомотивното депо тръгва на обход. Момчето е с 65% изгаряния във Военноморската болница, поддържа се в медикаментозна кома и му предстои животоспасяваща операция. За вливанията, които се налагат, са нужни между 30 и 50 литра кръв. Необходими са над 100 дарители, кръвната група не е от значение, съобщи леля му Мария Георгиева.

За последните две години общо 6 деца са станали жертви на волтова дъга при подобни случаи, съобщиха от БДЖ. От компанията обясниха, че цялото депо е маркирано със знаци за опасност и предупреждения за риска от волтова дъга. По норматив контактната мрежа се намира на височина между 5,8 м и 6 м. Даниел се качил върху локомотив, който си харесал за снимка, и протегнал ръка с телефона си. Ударили са го 25 хиляди волта напрежение, чул се силен гръм.

 

Преподавател по техника на високите напрежения от Техническия университет в София коментира, че в момента на токовия удар се развива температура от над 6000 градуса, а въздухът става на плазма. Разстояние от 2 метра и по-късо до контактната мрежа е директен риск за живота, като кой е моментът, в който ще се появи волтовата дъга, зависи от влажността на въздуха и от жеста на посягане към мрежата. Според експерта детето е извадило огромен късмет, тъй като се е получила ударна вълна, която го е изхвърлила от локомотива. Съществуват още две възможности - дъгата да го „прикове“ върху металната повърхност на локомотива и момчето да стане на въглен на мига или да се скъса контактната мрежа и проводникът с протичащия по него ток да падне върху детето и отново да го изпепели. Другият късмет на детето е, че е възникнал само един заряд и веднага след това автоматичната защита на електропровода се е включила и това е предотвратило още един унищожителен удар.

По свидетелство на постовия стрелочник Даниел е бил с трима или четирима приятели. В мига, когато паднал, те се разбягали, без дори да проверят какво се е случило с него. Работещи в депото твърдят, че няколко пъти месечно деца се промъкват и опитват да се катерят по машините, за да си правят селфи.

Обучителен филм за гигантския риск от модата да се снима под жиците с 25 хиляди волта напрежение е заснет от ученици за ученици по програмата „Опасни игри“ – национална кампания, подкрепена от БДЖ, Национална компания „Железопътна инфраструктура“, МВР, Столичната община и Държавната агенция за закрила на детето. По този проект са изготвени и информационни брошури и са разпространени по гари и училища. От БДЖ е изготвен и информационен електронен продукт за правилата за безопасно поведение в районите на железопътния транспорт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама