Не приеха финансовия отчет на ДКЦ „Чайка“

15:55, 25 апр 17 25 353 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинската комисия по собственост и стопанство не прие днес отчета за миналата година на Диагностично-консултативния център „Чайка“. Причината е в реалното финансово състояние на здравното заведение, което според одитен доклад има задължения от 655 000 лв.

Според общинския съветник Григор Григоров, който цитира цифрите от доклада, с такива борчове дружеството би следвало да бъде декапитализирано. Вместо това администрацията в него – управител, двама счетоводители и касиер, е получавала солидни възнаграждения, които за миналата година възлизат на 166 000 лв.
Това означава, че средната месечна заплата на всеки от тези служители е надхвърляла 3000 лв., посочи Григоров.

Според отчета, представен от управителя д-р Александра Манушева, лечебницата е на печалба от 8000 лв. Тя не отрече, че съществуват задължения, наследени от старото ръководство, които обаче се покривали и финансовото състояние на дружеството било стабилно. Разминаването се дължи или на много сериозни счетоводни пропуски, или на умишлени манипулации, коментира Григоров и настоя да узнае каква заплата получава самата управителка. Д-р Манушева отговори, че тя варира, но е около 2500 – 3000 лв., без сумата да включва възнаграждението й като практикуващ лекар.

За изясняване на всички въпросителни председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов предложи отчетът на ДКЦ „Чайка“ да бъде разгледан на следващото заседание на комисията. Тогава ще бъде поканен и одиторът на здравното заведение. Д-р Манушева обаче обяви, че ако заседанието на комисията е следващата седмица, тя няма да може да се яви, тъй като излиза в планиран отпуск. Още за 2015 г. задълженията на ДКЦ „Чайка“ надхвърляха уставния й капитал. Около 2/3 от тях бяха за данъци и осигуровки. Въпреки това миналата година съветниците приеха финансовия отчет на дружеството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама