Силно търсене на жилища има край Докторската градина

17:26, 25 апр 17 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въпреки засиления предприемачески интерес към луксозното строителство, предлагането остава слабо. Повечето проекти още са в строеж, а някои - дори на етап покупка на парцел. По-засилено предлагане на луксозно ново строителство се очаква към края на годината, което ще даде отражение на пазара през 2018 г., прогнозира citybuild.bg.

През първото тримесечие на 2017 г. цените в луксозния сегмент остават стабилни с очаквания за годишен ръст в рамките на 5%. Повечето сделки се сключват на офертна стойност или при максимум 5% отстъпка. Единични са продажбите на по-висока от исканата от продавача цена, като това се наблюдава само при много търсени имоти, каквито рядко излизат на пазара. 

От страна на продавачите има известно отдръпване от пазара, свързано с очакването, че след 6 месеца ще могат да реализират имотите си на по-висока цена. „Някои собственици временно спират жилищата си от продажба, но това не е работещ подход, тъй като в условията на засилена конкуренция тогава имотът им може дори да струва по-малко, отколкото в момента", коментират от компанията.

Традиционно силно търсене на стари апартаменти с високи тавани има в района на Докторски паметник в София, където не се наблюдават ценови промени през тримесечието. Имотите в централните части на столицата продължават да се търсят с цел инвестиция. През последните месеци се връща интересът към бул. „Витоша" като място за живеене. Очакванията са след планирания ремонт на ул. „Граф Игнатиев" купувачите да преоткрият и тази част от центъра. В кварталите покрай бул. „България" и Южния парк се търси предимно ново строителство за живеене и инвестиция, като голяма част от сделките се сключват „на зелено".

На пазара все още има сериозен недостиг на ново луксозно строителство и цените на тези имоти се покачват плавно. В престижните квартали с по-централно местоположение като „Лозенец", „Иван Вазов", „Изток", „Изгрев", „Яворов" има интерес към нови жилища или стари тухлени апартаменти в добре поддържани сгради. Най-силен традиционно в района на Витоша е пазарът на къщи. Търсят се съвременни къщи - с модерни архитектура и вътрешен дизайн, светли цветове, баня към всяка спалня, но предлагане почти няма. Средният клас търсене е в диапазона 400-600 000 евро, а високият - между 800 000 и 1,5 млн. евро. От миналата година пазарът на висок клас къщи расте и през второто тримесечие се очакват сделки в сегмента над 1 млн. евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама