Обявиха варненските номинации за младежкото жури на фестивала във Венеция

15:55, 26 апр 17 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фестивалният и конгресен център номинира две момичета и едно момче, които имат шанс да представляват България в младежкото жури на 74-тия международен филмов фестивал във Венеция. Той ще се проведе от 30 август до 9 септември тази година.

Най-старият кинофестивал в света има своето младежко жури от 2010 г. То е създадено по инициатива на Европейския парламент, Наградата LUX, Венецианските дни и паневропейската верига киносалони „Европа Синемас“ и включва 28 млади зрители – по един от всяка страна-членка на Европейския съюз. Като член на веригата „Европа Синемас“, ФКЦ беше поканен да номинира трима кандидати за българското място в журито. Те трябваше да отговарят на ред условия: да знаят отлично писмено и говоримо английски – работния език на журито, да имат изразени комуникативни умения и да могат да представят идеите си впечатляващо, да познават езика на филмовата изразност и да бъдат пристрастни към европейското кино.

За да покажат всичко това, трябваше да попълнят специалния формуляр за участие на инициативата „28 пъти кино“, а той, освен биографични справки, включваше и описание на три сцени от избрани от кандидатите филми, кратък отзив за филм и топ 5 на филмите, които са гледали напоследък. Според ФКЦ справилите се много добре със задачата са повече, най-впечатляващо обаче са се представили 20-годишната Анита Кацарска, студентка по кино и телевизионни науки в Университета на Глазгоу (Шотландия); 25-годишната Ивалена Димитрова, завършила през тази година право във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“, и Румен Русев, 21-годишен, студент по кино в Университета на Кент (Кентърбъри, Англия).

Освен варненския Фестивален и конгресен център, трима кандидати от името на България е поканен да номинира единствено и Домът на киното в София. От тези 6 кандидатури един участник в журито ще изберат експертите на „2, т.е. България излъчва общо 6 кандидатури.
След това думата ще имат експертите на „28 пъти кино“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама