Девет варненски къщи не дочакаха статут на паметници на културата

17:46, 26 апр 17 25 670 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Багери са съборили 9 варненски къщи, включени в списъка с общо 157 сгради, които вече две години очакват статут на паметници на културата от Националния институт за недвижимо културно наследство. Това съобщи днес кметът Иван Портних на съвместна пресконференция с членове на Консултативния съвет за културно-историческо наследство в морската столица. До момента експерти на НИНКН са извършили огледи едва на 70 сгради, а общинската администрация е издала 101 указания за укрепване и 31 заповеди към собственици с предписания за възстановяване и реконструкция.

Подобно форсиране на събарянето на уникалните архитектурни обекти, както през последните месеци, никога досега не е имало, посочи председателят на съвета Николай Савов. По думите му актуализираният списък на ценното наследство включва близо 800 сгради. През 1987 г. експерти на НИНКН дошли във Варна и само за 2 дни снели защитата на 74 стари къщи. Запитани колко време ще им трябва да се произнесат по всичките 800 обекта, те отговорили „20 години“.

„Понякога сме поставени в ситуация, когато вървим след събитията, в случая след багерите, което е недопустимо. Това е в разрез с политиката на Общината по отношение на опазване на културно-историческото наследство”, коментира Портних. Той обясни, че правомощията на местната власт за опазване на емблематичните сгради са твърде ограничени, преди НИНКН да им даде статут на паметници. Въпреки издадената от него забранителна заповед за строителство в поземлени имоти, които очакват статут, нерядко собствениците намират механизми да обжалват и дори да съдят общината за пропуснати ползи. Единици са случаите, в които инвеститорите се съобразяват с ценността на сградата и се вслушват в съветите на специалистите.

От кметската администрация настояват експертите в София да се активизират и да заработят с по-бързи темпове, за да не се допуска унищожаване на уникалните здания в полза на инвеститорски интереси. Междувременно местната власт смята да обозначи чакащите статут стари сгради с информационни табели, които ще представят накратко историята им и автора на проекта.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама