Варна ще черпи опит за нови градски зони от Чикаго и Балтимор

07:20, 27 апр 17 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Презентация на основните приоритети в развитието на Варна – град на Знанието, дестинация 4 сезона, икономическо развитие и интегриран градски транспорт, направи кметът Иван Портних на среща с Нанси Шилър – президент и главен изпълнителен директор на фондация „Америка за България“, както и с представителите на борда на директорите Маршъл Милър, Стивън Файло и Любомир Лозанов. Срещата бе част от обиколка на екипа в Североизточна България.

Гостите проявиха интерес към новите икономически зони – крайВарненското езеро и на острова под Аспаруховия мост, към преместването на пристанище Варна-изток, и развитието на териториите около морската гара. Споделено бе, че град като Балтимор успешо е превърнал стари урбанизирани пристанищни зони в атрактивен туристически продукт, който е дал нова посока за икономическото развитие на града. Подобни добри практики били реализирани и в Чикаго. „Възможно е Варна да почерпи ноухау от тези два града“, каза Нанси Шилър.

Тя сподели, че фондация „Америка за България“ работи активно за провеждане във Варна на Академия за училищно лидерство и обучение на учители с участие на експерти от педагогическите факултети на Колумбийския университет и Bank Street College, Ню Йорк, през октомври. „Във Варна сме финансирали проекти на школа „Дедал“, подкрепяме театралния фестивал и други културни събития“, каза Нанси Шилър. Общо през миналата година от фондацията са отпуснати 1,5 млн. лв. за различни инициативи в морската столица.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама