Две българки блестят сред Виртуозите на Ла Скала

12:17, 28 апр 17 / Култура 25 623 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Две българки – Евгения Станева и Елица Демирова, пристигат с Виртуозите на Ла Скала, които ще гастролират във Варна в неделя. Съставът, който включва най-изявените музиканти от оркестъра на миланския оперен театър – концертмайстори, водачи на групи и солисти, ще изнесе концерт във Фестивалния и конгресен център, за който домакините пуснаха допълнителни билети за съоръжените извънредни 100 места в зала 1. Необичаен за България ще бъде и часът на началото на концерта – 21 ч.

Евгения Станева е титуляр в оркестъра на Ла Скала. Трето поколение цигулар, тя още на 11 години свири като солист с Пловдивската филхармония. Почти всички в семейството й са музиканти, а сестра й Елисавета е първа виола на операта в Грац. Евгения завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив в класа по цигулка на Дарина Данкова и продължава образованието си във Виенския музикален университет при проф. Михаел Фришеншлагер, където завършва отново с отличие през 1998 г. Специализира в музикалната консерватория „Тибор Варга“ в Сион, Швейцария, с проф. Варга и проф. Франческо Де Анджелис.

През 2003 г. Евгения Станева получава отлична диплома и почетна грамота от консерваторията „Бруно Мадерна“ в Чезена, Италия. Защитава магистратура в консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано в класа по цигулка на проф. Джиджино Маестри. Кариерата й в оркестъра на Ла Скала започва през 2007 г., когато се явява на конкурс с международно участие и печели постоянна позиция.

 

За радост на морската публика другото българско име в музикалното съзвездие е на родената във Варна Елица Демирова. Тя живее в Милано от 15 години, но израства във Варна в семейство с баща музикант и влюбена в музиката майка. Елица от малка учи италиански и музика, като започва първо с пиано, но после се посвещава изцяло на своята голяма любов - цигулката.

От първата си среща с Италия Елица решава, че ще живее там. Начални стъпки в европейския музикален живот прави с младежкия оркестър „Густав Малер“, където среща изключителни световни музиканти, създава контакти и така след Академията в София продължава в Италия с обучение и работа като музикант на свободна практика. Свири в Ла Скала, в симфоничния оркестър на Музикалната академия „Санта Чечилия“ в Рим, в оркестъра на Италианската телевизия. Мечтата й е да стане пълноправен член на Оркестъра на Ла Скала.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама