Делото срещу Анита Мейзер тръгва отначало

14:31, 28 апр 17 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Варненският апелативен съд върна на първа инстанция за ново разглеждане делото на Анита Желева, по-известна като Мейзер. С решението си магистратите отмениха 3-годишната й присъда, произнесена от Окръжния съд във Варна, за причинената по непредпазливост смърт на мъжа й Николай Димов и за подкупа, предложен на разследващ полицай.

Въззивната проверка не е констатирала отклонение от изискванията към прокурорския акт, с който са повдигнати обвиненията срещу Мейзер, съобщиха от пресслужбата на съда. Съществено процесуално нарушение обаче е допуснато в съдебната фаза на процеса, и то при решаване на въпросите за даване ход на делото. Майката на Николай е депозирала пред съда молба по делото, в която е заявила, че желае да бъде конституирана като частен обвинител и граждански ищец. На тази молба е поставена резолюция искането да бъде докладвано в съдебно заседание. На 22 декември миналата година в съдебното заседание пред ВОС са присъствали упълномощените от нея адвокати, които са представили саморъчна молба от Димова с искане съдебното заседание да се отложи поради желанието й за лично участие. Към този момент майката на Николай е била в здравно заведение, за което е представила документи.

Съдебният състав обаче е преценил, че Димова не е страна по делото, има качеството на свидетел и без нейните показания обстоятелствата по делото биха могли да се изяснят.Затова се е произнесъл, че няма пречки да се даде ход на делото. В същото съдебно заседание и едва след като е дал ход на делото, съдът е конституирал Димова като страна, в качеството й на граждански ищец и частен обвинител, оставил е без уважение редица възражения и искания на нейните повереници и е пристъпил към предварително изслушване

Според Варненския апелативен съд „Процесуалното поведение на проверявания съдебен състав е било в разрез със закона и задължителната съдебна практика. Съдът е взел решение да даде ход на делото без да е изпълнил задължението си да осигури всички страни, които участват в съдебното производство, да гарантира възможността им да упражнят в пълен обем законодателно утвърдените си права. Съдът не е бил в правото си да третира Димова като свидетел, освен ако преди това изрично не е оставил без уважение искането й да бъде конституирана като страна. А след като впоследствие все пак се е произнесъл и е конституирал Димова като частен обвинител и граждански ищец, съдът, в нарушение на чл.271, ал.7 от НПК, не е отложил заседанието, а в нейно отсъствие е разгледал, при това приключил делото с присъда.“

С действията си съдът е игнорирал основното право на Димова лично да участва в първоинстанционното съдебно производство като частен обвинител и граждански ищец, което според Варненския апелативен съд представлява „неотстранимо в тази инстанция съществено процесуално нарушение от категорията на абсолютните и обуславя необходимост от повторно разглеждане на делото в първоинстанционния съд, при съблюдаване правата на всички страни в съдебното производство“.

Решението на Варненския апелативен съд е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама