Тийнейджъри „разведоха“ връстници във Варненския окръжен съд

19:10, 28 апр 17 25 524 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ученици от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ влязоха в ролите на съдии, адвокати и развеждаща се брачна двойка в симулиран процес в Окръжния съд във Варна днес. Ментори на тийнейджърите бяха съдия Диана Стоянова и младши съдия Неделина Маринова.

Процесът беше подготвен от магистратите по реално гражданско дело, но всички участници в него, включително свидетелите и вещите лица, бяха ученици. По време на заседанието беше пресъздадено и щадящо изслушване на непълнолетно лице в „Синя стая“ - социален работник се срещна с детето, за което се води спор за родителски права, за да направи оценка за неговите потребности и родителския капацитет, след което даде становище в съдебната зала.

Младите съдии предоставиха родителските права на майката, определиха разширен режим на личен контакт на бащата и го осъдиха да плаща месечна издръжка в размер на 500 лева. Съдът предостави семейното жилище на майката, тъй като тя ще упражнява родителските права, като определи наем от 200 лева в полза на бащата.

С процеса завърши учебната 2016/2017 г. по проекта „Час по правосъдие“ на ВОС и Регионалното управление на образованието. Всички участници получиха удостоверения за участие в него, както и издания на Конституцията и на Конвенцията за защита правата на детето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама