Ученик на ЧСУ „Юрий Гагарин“ спечели сребро на олимпиадата по руски език в Москва

19:42, 28 апр 17 25 508 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Деветокласникът Руслан Настаев от Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ се класира на второ място на финалите в Москва на международната олимпиада по руски език«Русский мир – симфония языка и культуры». Организатор и домакин на състезание бе Московският държавен педагогически университет (МПГУ) с подкрепата на Фонд „Русский мир“.

Училището на бъдещето в „Камчия“ бе представено достойно и от осмокласниците Анна Ефендулова, Станислав Василев и Димяна Ангелова, които се върнаха с грамоти за отлично представяне.

Във финалния кръг на едно от най-авторитетните състезания по руски език за чужденци бяха допуснати 47 ученици и студенти от 12 страни - Турция, Тунис, Китай, Корея, Киргизстан, Узбекистан, Армения, Беларус, Молдова, Монголия, Малави и България. Учениците от ЧСУ „Юрий Гагарин“ бяха най-младите участници, но това не им попречи да победят абитуриенти и студенти.

В руската столица състезанието е протекло в два етапа. При кратката разходка на Червения площад участниците са получили задача да направят снимки и да добавят най-впечатляващите моменти към предварително подготвените си презентации на тема „Мой русский мир“. „Освен паметника на Гогол включих снимки на очите на московчани, защото смятам, че именно народът прави страната такава, каквато е“, разказа Руслан Настаев. С това той впечатлил силно журито в лицето на ръководството на МПГУ. Останалите участници от „Юрий Гагарин“ описали своя „руски свят“ с изображения на медния кръг на Нулевия километър пред Червения площад - символичното начало на всички пътища в Русия, и скулптурите в станциите на метрото.

Едва след защитата на презентациите участниците били допуснати до лексико-граматичен тест, с най-висока степен на трудност. „Нивото на владеене на руски език от учениците ни бе оценено изключително високо от журито“, коментира Калина Крачева, преподавател по руски език на гимназиалния курс в ЧСУ „Юрий Гагарин“, която е подготвила не един и двама шампиони.

Руслан Настаев е роден в Киргизстан, в България е от три години. От две години е ученик в ЧСУ „Юрий Гагарин“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама