Затварят варненски улици и площади заради карнавал

07:54, 29 апр 17 25 515 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Маскирани хора с пъстри костюми от всички възрасти и всички краища на страната ще превземат варненските улици днес. По обяд на площад „Св. св. Кирил и Методий“ ще започне третото издание на пролетния празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия. В него ще се включат повече от 800 участници, кукерски групи от областите Варна, Бургас, Стара Загора, Шумен, Ямбол и Перник, както и над 20 майстори занаятчии.

Заради карнавала за около четири часа ще бъде затворена централната част на града, а таксиметровата стоянка пред катедралата ще бъде освободена от автомобили през целия ден. От 12 до около 16 ч. ще бъде преустановено движението на автомобили около катедралния храм „Св. Успение Богородично“, по бул. „Мария Луиза“ до кръстовището с ул. „Шипка“, бул. „Владислав Варненчик“ от кърстовището с бул. „Съборни“ до катедралата и бул. „Христо Ботев“ между кръстовищата му с ул. „Кракра“ и ул. „Бачо Киро“.

Празникът ще започне в 13 ч. на сцена, изградена на пл. „Св. св. Кирил и  Методий“, където съставите и индивидуалните изпълнители ще представят своите маски и костюми. След това карнавалното шествие заедно със зрителите ще премине по пешеходната зона на бул. „Княз Борис I”, за да стигне до входа на Морската градина. Там около 16 ч. на втора сцена кукерски групи от цялата страна ще изпълнят характерни ритуали от празничната маскарадна обредност. Предвиден е и концерт, след чието приключване ще бъдат наградени победителите по категории в конкурсната програма.

Изложба-базар на майстори на занаяти от цяла България ще съпътства карнавала. Техните творби ще могат да се разгледат и закупят от 10 до 20 ч. на площад „Антон Новак“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама