Военноморската ни авиация чества вековен юбилей

08:37, 29 апр 17 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Въздушни демонстрации над централния плаж във Варна ще правят днес в продължение на час военнослужещите от морската вертолетна база „Чайка“. Авиошоуто започва в 11 ч. и ще бъде атракцията на празничните прояви по повод 100-годишнината от създаването на българската военноморска авиация.

За неин рожден ден се приема 1 май 1917 г., когато на летището на брега на Варненското езеро е сформирана самостоятелната българска морска въздухоплавателна станция, наричана тогава Водохвърчилна. Около година и половина по-рано на същото място от германски специалисти е започнато строителството на летище за хидроплани. В Германия са обучени и първите български морски летци и авиомеханици.

Историята на водосамолетната и морската ни вертолетна авиация с документи, снимки и непоказвани досега експонати проследява изложба, която ще бъде открита в 12,15 ч. във Военноморския музей. Там ще бъде валидирана и пощенска марка за юбилея.

Празникът ще завърши във Фестивалния и конгресен център с филм и концерт. На тържествата ще присъства служебният министър на отбраната Стефан Янев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама