Девненци свериха кулинарните си умения с майстор готвач

18:50, 19 май 17 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отрупани маси с всевъзможни домашни ястия и специалитети, апетитни миризми, много настроение и хубава музика белязаха първата по рода си кулинарна изложба в Девня, която се проведе в рамките на Пролетния празничен календар на общината. Специален гост на своеобразния гастрономически фестивал бе участникът в първото издание на предаването "Мастър шеф" Стефан Стефанов, който влезе в ролята на учител по готварство на три отбора дами.

Снимка: Община Девня

Дворът на Дневния център за хора с увреждания, който домакинства събитието, се превърна в апетитна градина на кулинарните вълшебства. Жители от цялата община бяха донесли своите готварски и сладкарски специалитети, които подредиха на дълги трапезни маси. В чиниите можеха да се видят бохча със свински кебап, сладкиш с форма на агънце, селски хлябове и погачи, баници, мъфини, пурички, курабийки, кифлички, кремове, торти, кексове.

Зам.-кметът на Девня Донка Йорданова влезе в ролята на водещ заедно с Десислава Джипова от „Девня Цимент“, а кметът Свилен Шитов публично призна, че не си пада много по готвенето, но е овладял тайните на барбекюто. Въпреки това смело се зае да асистира на мастър шеф Стефанов при приготвянето на гюзлеме и се справи отлично в сгъването на корите в триъгълни форми. Кметът подхвърли и идеята Девня да домакинства на състезание по приготвяне на агнешка курбан чорба, тъй като градът открай време се слави като Меката на традиционното българско ястие.

Снимка: Община Девня

Под диктовката на мастър шефа 6 дами, разделени по отбори от Дневния център, Община Девня и с. Кипра, трябваше да приготвят свинска пържола с качамак и зеленчукова гарнитура. За целта им се наложи да пълнят маслини със сирене и пикантна наденица, след което да ги панират, да карамелизират моркови и да забъркат специален сос от масло, мащерка, дафинов лист, лук, чесън и кокал от пържолата. След като оставиха всички продукти да се задушат, в получения сос добавиха бира и брашно. Пържолата нарязаха на решетка от двете страни, потопиха я в белтък и я овкусиха със специална подправка на "мастър шефа", след което я опържиха.

Снимка: Община Девня

Майстор готвачът оцени високо специалитети и на трите отбора, които получиха специални награди и грамоти от името на Община Девня. С грамоти и цветя бяха отрупани всички участници в кулинарната изложба, които превърнаха делничния ден във вкусен празник.  След като публиката и участниците хапнаха дружно, последва и веселбата, гарнирана с народна музика, хора и много настроение. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама