Хиляди варненци се включиха в празничното шествие

14:22, 24 май 17 / Култура 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С многохилядно шествие по централните улици варненци отбелязаха Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Над 60 блока, изпъстрени с цветя, знамена и венци, преминаха от площад „Св. св. Кирил и Методий” по бул. „Княз Борис I”, аплодирани от кмета Иван Портних, областния управител Стоян Пасев, председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, народни представители, дипломати, представители на общинската администрация, културни дейци.

Снимка:  община Варна

Празникът започна в 9,20 ч. с благодарствен молебен в катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Точно в 10 ч. на пл. „Св. св. Кирил и Методий“ под звуците на националния химн бе издигнат българският флаг, след което фолклорна композиция с участието на ученици от СУ „Елин Пелин“ и НГХНИ „Константин Преславски“ поздрави варненци с български народни танци.

 

Веднага след това във въздуха бяха пуснати балони с хелий с буквите от азбуката.

 

Празничното шествие тръгна под звуците на химна „Върви, народе възродени“, традиционно поведено от най-старото варненско училище „Св. св. Кирил и Методий", следвано от носителите на Награда „Варна“ за 2017 година. В него се включиха детски градини, Общинският детски комплекс, НАОП "Н. Коперник", Логопедичният център и Средношколското общежитие "М. Колони", блокове от всички 58 общински, държавни и частни училища, 6-те варненски висши училища; културни институции и туристически дружества. По-късно на входа на Морската градина започна концерт под мотото „Да поиграем на празника” на фолклорен ансамбъл „Варна“.

 

Снимка: община Варна

„Нека знаем и пазим нашето „АзБуки“ - кирилицата, която се ползва от милиони хора по света! Защото това е уважение към родовата памет и към нас самите! Пожелавам на всички да бъдем все така единни в каузата за духовното и културно съхранение и израстване на България!”, каза в приветствието си кметът на Варна Иван Портних.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама