Девня отпразнува 24 май с шествие и концерт

16:58, 24 май 17 25 1086 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За втора поредна година Девня отбеляза 24 май с пищно общоградско шествие, решено в цветовете на родния трибагреник, в което се включиха всички предучилищни и училищни заведения на територията на общината. Предвожданите от духов оркестър представителни блокове от ученици и учители тръгнаха от филиала на Средно училище "Васил Левски", преминаха по централния булевард "Съединение", за да стигнат до Народно читалище "Просвета 1900". Именно там, на площада, се проведе тържествен концерт-спектакъл с участието на деца от забавачниците и ученици.

 


Сред официалните гости бяха кметът Свилен Шитов, неговият заместник Донка Йорданова, секретарят на Община Девня Елка Драгулева, председателят на Общинския съвет Владимир Ненков.  "Историята е била благосклонна към нас, българите. Получили смe книжнина на роден език по-рано от редица европейски народи. Нашите прадеди не са се отнесли с пренебрежение към този дар на първоучителите, а са го преумножили и предали на други народи, за да се превърне той в "език свещен" на други култури", изтъкна в приветствието си Свилен Шитов. "България е била и велика, и могъща, и слаба, и потъпквана. Едни владетели са завоювали големи територии, други са ги губели, но духовното пространство, което светите братя Кирил и Методий са завоювали за нас, никой никога няма да ни отнеме. Защото славянската писменост  е  нашият  исторически  белег във вселенски мащаб!", подчерта кметът на Девня. 

 

Той благодари на всички педагози от системата на образованието, на читалищните самодейци и общинските експерти за професионализма и грижите, които полагат за девненските деца. Свилен Шитов им пожела здраве, титанична духовна сила и дълбоко удовлетворение от достойния им труд, посветен на просвещението на личността, на духовното ни израстване и национално благоденствие. Малчуганите от девненските детски градини "Детелина", "Незабравка" и "Здравец" плениха публиката с рецитал за буквите, феерични модерни и фолклорни танци.

 

 

 

Всички деца от подготвителните групи, които наесен ще бъдат първокласници, получиха от кмета книжки със специални пожелания. Последваха изпълнения на ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и СУ "Васил Левски", сред които се откроиха танците "Въженца", "Пипи Дългото чорапче", "Мамбо разходка" и др. На сцената отново се изявиха седмокласниците от Повеляново, които изпълниха две народни песни, миксирани от бийтбоксъра Цветан Атанасов. В празничната програма активно се включиха и талантите на модерен балет "Тиера". Концертът завърши с фолклорни танци в изпълнение на малчуганите от ДЮФА "Девненче". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама