Полиция и прокуратура удариха нелегални кучкарници край Варна

16:53, 25 май 17 25 607 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общо 67 животни в тежко състояние, отглеждани в ужасяващи условия с цел продажба, са открити в два нелегални кучкарника при акция на полицията и Окръжната прокуратура във Варна. Незаконната дейност се въртяла от години от Веселин Лефтеров, който е бил задържан тази сутрин за срок до 24 часа. Срещу него е образувано досъдебно производство за данъчно престъпление в периода 2015 – 2016 г., за трафик на животни, дадени са указания да се разследва и за жестоко отношение, довело до смърт или трайно тежко увреждане на четириногите. Това съобщи окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров на съвместен брифинг с главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и шефа на областната дирекция на МВР старши комисар Даниел Пашов.

Снимки: Пресцентър ГЕРБ

Единият от развъдниците от години функционирал край варненското село Звездица. Другият бил в кв. „Галата“, където Лефтеров живеел. Претърсени са общо 5 адреса, както и 4 автомобила, с които са се превозвали животните. Открити са веществени доказателства, съотносими към предмета на разследването, счетоводни документи, няколко компютърни конфигурации, 6 мобилни телефона. В момента се претърсват помещения, в които е имало тайници за укриване на доказателствата за престъпната дейност.

За нелегалната дейност на Лефтеров има подавани стотици сигнали, само във фондацията за защита на животните „Лъки Хънт“ те са над 400. Собственикът му обаче успявал да продължава безнаказано престъпната си дейност. Прокуратура и полиция се заели със случая едва след като от фондацията се свързали с евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той пък сезирал лично главния прокурор Сотир Цацаров.

Според Радев нелегалната дейност е генерирала десетки хиляди левове месечно. Кучетата се продавали като породисти, макар че документите им и подписите на ветеринари били фалшифицирани. Предлагали се чрез няколко сайта, и се доставяли с куриер, на който клиентът изплащал остатъка от цената след приспадане на капаро. Парите се получавали от фирми, регистрирани на клошари. Цената на куче варирала от 500 до 6000 лева. Парите се плащали на ръка, без да се издават касови бонове или разписки.

„Състоянието на намерените животни е изключително тежко. Те не са получавали никакви адекватни грижи, не са били ваксинирани. Негодните вече да раждат майки са били убивани, а болните малки кученца са давани за храна на прасетата. Ушите и пръстите на животните са рязани без упойка, директно с клещите“, разказа Радев.

„Днешната акция показа, че няма недосегаеми хора. За първи път се разбива такъв развъдник за кучета у нас. За бързото разрешаване на подобни случаи е важна адекватната намеса на органите на МВР, а не само на административните звена”, посочи българският евродепутат, който е сред инициаторите за създаването на зоополиция в България.
От фондация „Лъки Хънт“ се ангажират да се погрижат за спасените кучета. „Животните са много зле, дехидратирани са, имат възпаление на очите. Газят в изпражненията си, а лапичките на някои са в кръв. Досега не съм виждала подобен концлагер за кучета”, коментира ветеринарният лекар Мариета Станкова.

Снимки: Пресцентър ГЕРБ

Към момента срещу Лефтеров все още не е повдигнато обвинение, тъй като събирането на доказателства продължава. След като наблюдаващият прокурор се запознае с тях, ще прецени кога ще повдигне обвинение и каква мярка за неотклонение ще бъде взета, обясни прокурор Чавдаров. По думите му Лефтеров действал с „голяма степен на конспиративност“, вероятно затова извършваните досега проверки от държавни органи не са установили нарушения. „Може би е имало и някакви взаимоотношения с някои от органите, не с полицията. Това всичко е предмет на проверка“, каза още Чавдаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама