Падина отбеляза празника си с агнешки курбан

19:50, 25 май 17 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тракийски народни песни, тъпани, гайди и танци изпълниха мегдана на село Падина, община Девня, което отбелязва своя празник на Спасовден. Всички местни жители, предимно възрастни хора, се събраха на агнешки курбан, за да почетат Възнесение Господне, който е и храмов празник на 104-годишната църква в Падина. 

Сред официалните лица на празненството в двора на Младежкия дом бяха кметът на Девня Свилен Шитов, кметът на с. Падина Ивелина Йоргакиева, председателят на Общинския съвет Владимир Ненков. Местният енорийски свещеник отец Иван освети курбана с молитва за здраве и благоденствие. Кметът Свилен Шитов пожела на падинци да са все така задружни и им благодари за доброволния и безвъзмезден труд, който полагат в името на селото. 

Въпреки напредналата си възраст хората сами са оградили гробищния парк и чистят селото и двора на храма поне два пъти годишно, разказа кметицата Ивелина Йоргакиева. Последваха гайдарски мелодии, сред които и родопски, в изпълнение на ученици от Националното училище по изкуствата "Добри Христов" във ВарнНотка екзотичност привнесоха младите таланти от модерен балет "Тиера". Кулминация на празничния концерт поставиха дует "Кожухарови", които изпълниха тракийски народни песни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама