Откриват изложба с творби на Георги Урумов – Калиакра

08:23, 26 май 17 25 677 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Изложба, посветена на 125 години от рождението на Георги Урумов – Калиакра, се открива тази вечер от 18 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“. В зали 9 и 10 ще бъдат показани над 40 творби, емблематични за творчеството на големия български живописец.

Георги Урумов e роден на 23 април 1891 г. в старозагорското село Долно Сахране. Син на свещеника Иван Урумов, той става легендарен в изкуството на живописта с псевдонима Калиакра. Това е българинът, който през 1935 г. на Официалния салон на изкуствата в Румъния е удостоен с най-голямото признание за живопис – първа награда от Държавната академия за изобразителни изкуства в Букурещ, за картината „Нос Калиакра“.

"Притежаващ буден ум и много таланти, Урумов-Калиакра има подкрепата на баща си да придобие разностранно образование и да се развие всестранно. Той преминава различни обучения и придобива опитности в различни професионални сфери – гимназия в Русе (родния град на майка му Екатерина), Морско машинно училище във Варна, Висша школа за аеронавтика и машиностроене в Лозана, архитектура в Мекленбург, Германия, Свободната академия за изящни изкуства в Берлин и Държавната академия за изящни изкуства в Букурещ. Междувременно участва в двете войни – Балканската и Първата световна. Ранен е, но оцелява по чудо и до края на войната през 1918 г. е военен комендант на Държавната моторна оран в хлебородната Добруджа. Артистичен, музикален, театрал, но в същото време рационален, техничар и конструктор, неговата личност се формира от силата на една огромна любов и познание в изкуството”, разказва Пламена Димитрова - Рачева, изкуствовед и директор на галерията.

Творбите в изложбата са част от колекциите на ГХГ „Борис Георгиев“, художествените галерии в Добрич и Каварна, частните колекции на Живко Железов и д-р Петьо Йорданов. Основна част в експозицията заема колекцията, наследство на семейството на художника. Официално ще бъде представено и луксозното издание на ГХГ "Борис Георгиев", посветено на творчеството на Георги Урумов - Калиакра. Изложбата може да бъде разгледана до 20 юни.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама