Властта и бизнесът в Девня сключват меморандум за сътрудничество

16:02, 26 май 17 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Да бъде сключен меморандум за сътрудничество между Община Девня и индустриалните гиганти на нейна територия, като в документа се запишат конкретни ангажименти от страна на заводите към местната общност за 3-годишен период. Това предложи кметът Свилен Шитов по време на нарочна среща с представители на „Девня Цимент“ АД, която бе свикана по настояване на общински съветници поради сигналите за системни обгазявания на атмосферния въздух.

„Чудно ми е как така през 2014 г. сте взели разрешително за горене на RDF отпадъци, въпреки че в България всичко е възможно. За такива решения трябва да има обществени обсъждания“ . С тези думи се обърна към представителите на „Девня Цимент“ общинският съветник Васил Иванов, който живее край завода и се оплаква от системни обгазявания, особено през почивните дни и в тъмната част на денонощието.

Местният избраник бе категоричен, че като компенсация за щетите, които причинява на територията и населението, „Девня Цимент“ също трябва да се включи активно в изпълнението на капиталовата програма на общината, каквито ангажименти поеха от „Агрополихим“.

„Съжалявам, че на подобни срещи не идват чорбаджиите, а наемни работници като вас, от които нищо не зависи“, коментира местният избраник, като подчерта, че заводите са се дистанцирали от територията, на която се намират.

На свой ред Стоян Щерев – директор „Продажби и маркетинг“ в предприятието, заяви, че от всички големи заводи в общината само „Девня Цимент“ носи нейното име, което било най-голямото доказателство, че от там не са забравили къде се намират, а и по този начин рекламирали града в целия свят.

Според мениджъра в някои аспекти България наистина била „разграден двор“, но не и по отношение на отпадъците, за които важат строги европейски регламенти. „Няма никакви причини за притеснения. Алтернативните горива намаляват замърсяването на въздуха, а циментовата индустрия в цял свят помага на общините да се отърват от отпадъците, които не подлежат на рециклиране, но и не бива да се депонират“, коментира Стоян Щерев. Вноса на чуждестранен боклук той оправда с довода, че у нас нямало достатъчно отпадъци за горене.

„Това, което внасяме от Италия, не съдържа органика и няма процес на гниене, следователно няма миризма“, посочи мениджърът, след което уточни, че зловония се усещали, но само на 10-15 метра от инсталацията за преработка на RDF отпадъци. Стана ясно, че освен вносния боклук в „Девня Цимент“ се горят и отпадъците на варненските общини, които преди това се балират в завода край с. Езерово, община Белослав.

Въпреки че законът не ги задължава, от циментовия завод обещаха да предоставят ежемесечно на Община Девня данните от собствените непрекъснати измервания на вредни емисии, до които достъп към момента има само РИОСВ - Варна.

Представителите на местната власт и на циментовия завод се обединиха около становището, че трябва да действат съвместно в решаването на трупаните през годините проблеми, включително и за иницииране на законодателни промени, така че поне част от корпоративния данък, който промишлените предприятия плащат на държавата, да постъпва в общинската хазна.

Идния месец представители на индустриалните гиганти и на общинската власт ще се срещнат отново, за да обсъдят актуализацията на меморандума за сътрудничество и да изговорят социалните ангажименти, които заводите ще поемат към местната общност за 3-годишен период. „Трябва да гледаме в дългосрочен аспект и да създаваме баланс, а не невидими огради“, коментира кметът Свилен Шитов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама