Пуснаха от ареста собственика на кучешкия концлагер

17:12, 26 май 17 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Собственикът на разбития вчера при полицейска акция нелегален кучкарник край варненското село Звездица Веселин Лефтеров вече е на свобода. Днес изтече срокът на 24-часовото му задържане, а обвиненение срещу него все още не е повдигнато.

„Няма основания да бъде задържан без обвинение“, обясни говорителят на областната дирекция на МВР Ивана Милева. „По случая се работи. Разследват се както данъчните престъпления, така и жестокото отношение към животните. Все още обаче обвинение не е повдигнато“, обясни пресаташето на Апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева.

Лефтеров бе задържан вчера след акция на полицията, при която от кучкарника край Звездица и от дома му във варненския квартал „Галата“ бяха изведени общо 67 кучета, отглеждани за търговия. Животните са живели в ужасни условия, използвани са за разплод и са продавани като расови у нас и в чужбина, макар документите за произхода им да са фалшифицирани. Амортизираните от бременности майки са убивани, а малки кученца са използвани за храна на прасета. За кучешкия концлагер край Звездица са подавани повече от 400 сигнала, но до акцията се стигнало едва след личната намеса на главния прокурор по настояване на евродепутата Емил Радев.

Собственикът на кучкарника Веселин Лефтеров се разследва за данъчни престъпления в периода 2015 – 2016 г. Дейността му е генерирала десетки хиляди левове месечно, за които не са плащани данъци. Кучетата се продавали чрез няколко сайта и след превеждане на капаро се доставяли с куриер, като срещу парите не се издавали касови бонове или разписки. Официално фирмите, които ги продавали, били регистрирани на безимотни хора.

Спасените от кучешкия концлагер животни вече са в приюта на фондация „Лъки Хънт“, която е сигнализирала за случая евродепутата Емил Радев. От фондацията „Четири лапи“ настояват за оставки в Българската агенция по безопасност на храните, която по закон трябва да следи за отглеждането на животни, но при проверките си в кучкарниците на Лефтеров не е открила нарушения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама